Drets 'post mortem'

Els hereus de treballadors morts a Alemanya podran cobrar les seves vacances no realitzades

Després d'una sentència europea, la justícia alemanya dictamina que els familiars de la víctima tenen dret a heretar els seus dies lliures o a obtenir una compensació econòmica

wuppertal

wuppertal

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El dret a vacances és hereditari. Així ho va confirmar dimecres passat la sentència del Tribunal Superior de Treball d’Alemanya, que dictamina que els familiars d’un treballador mort podran heretar els dies lliures no disfrutats o cobrar la compensació econòmica que suposen.

Així, la justícia alemanya torna a donar la raó a Maria Elisabeth Bauer i Martina Broßonn, dues vídues de la localitat de Wuppertal que han recorregut un llarg periple judicial fins a aconseguir una retribució per les vacances no realitzades pels seus marits abans de morir. Davant de la negativa de l’empresa 'Technische Wartung und Instandsetzung' i de l’ajuntament a pagar-los el degut, les dues vídues van acudir al tribunal alemany, que, al seu torn, ho va consultar a la justícia europea.

Ara, la sentència estableix que la senyora Bauer rebrà una compensació total de 5.857 euros. El seu marit, greument discapacitat, va morir el desembre del 2010 sense haver lliurat 25 dies a què tenia dret. En el cas de la senyora Broßonn la retribució serà de 3.702,72 euros corresponents als 32 dies de vacances que tenia el seu marit quan va morir el gener del 2013. L’ajuntament de Wuppertal i l’empresari Volker Willmeroth hauran d’abonar aquest pagament.

Dret 'post mortem’

Bauer i Broßonn van denunciar el cas als tribunals regionals de Wuppertal i Düsseldorf. Davant la dificultat del cas aquests van decidir consultar-ho al Tribunal Superior alemany. Aquest també va optar per demanar una interpretació a la justícia europea. Així, el novembre passat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va determinar que "el dret d’un empleat a vacances anuals retribuïdes en virtut del Dret de la Unió no cessa amb la seva mort”.

La màxima autoritat judicial comunitària també va establir que en cas que les legislacions estatals no contemplin aquest dret hereditari –com l’alemanya– els afectats podran recórrer al TJUE per exigir una compensació, ja sigui per part d’una empresa pública o una privada.

Notícies relacionades

D’aquesta manera i d’acord amb la llei federal de vacances i llicències, la cort alemanya implementa per primera vegada la sentència establerta des de Luxemburg. Aquest dret a les vacances anuals pagades "com a part de l’herència" s’aplica a la llicència mínima legal de 24 dies feiners, que s’amplia a dos dies addicionals per a les persones que pateixen una discapacitat greu. Aquest dret també està estipulat al conveni col·lectiu del sector públic, per al qual treballava el mort marit de la senyora Bauer.

Ja el 2014 la cort de Luxemburg va establir que la mort d’un treballador no extingeix el seu dret a una merescuda retribució pel seu esforç.