DIFICULTATS PER A L'ECONOMIA RUSSA

Contra sancions, desdolarització

El Govern de Rússia intenta reduir els efectes de les mesures punitives imposades per Occident amb incentius que alleugin la dependència de la divisa nord-americana en les transaccions comercials

fcasals28151263 people gather near a currency exchange office in moscow  dec190126123734

fcasals28151263 people gather near a currency exchange office in moscow dec190126123734 / MAXIM ZMEYEV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Per al Kremlin, era un símbol d’una altra època, un humiliant recordatori dels patiments de tota una generació de russos colpejats per la brutal transició d’una economia socialista a una altra de lliure mercat. El desembre passat, sense gairebé difusió als mitjans, el president Vladímir Putin va estampar la seva firma en una llei que prohibia a les oficines de canvi de divises exposar als vianants, en rètols de carrer, el tipus de canvi del moment.

Tot i que a primera vista la mesura pugui semblar irrellevant, a Rússia la decisió té una intensa càrrega emocional. Des que el 1991 les autoritats soviètiques posessin fi al monopoli estatal del comerç de divises, han proliferat com xampinyons en soterranis,porteriesafegits d’edificis o altres llocs inimaginables per al lector a Espanya, gabinets privats de moneda estrangera que anunciaven en brillants colors, i a la vista de tot el món, la cotització del maltractat ruble. I amb una divisa nacional que en moltes fases de la història recent del país no va tenir credibilitat, la ciutadania vivia pendent dels canvis en aquests marcadors, mobilitzant-se ràpidament per adquirir divisa estrangera quan percebia que el seu poder adquisitiu en la moneda local es trobava en perill.

Malgrat que la nova legislació ja està tenint efectes ostensibles al paisatge urbà, el Govern actual no només aspira a posar límit a la visibilitat de la dolarització de l’economia russa. L’octubre passat,Andrei Kostin, president del Consell d’Administració del banc estatal VTB, va posar a sobre de la taula de treball de Putin un paquet de mesures destinades a desincentivar l’ús del bitllet verd, amb l’objectiu de reduir l’exposició de l’economia local a les sancions occidentals ja en vigor i limitar l’efecte de les més que probables mesures de represàlia que han de venir.

Pla a llarg termini

“El pla és a llarg termini”, ha declarat el mateix Kostin, i ha fixat com a data orientativa un període de cinc anys. I tot es realitzarà a base d’"estímuls", sense que s’hagi d’aplicar "cap mesura restrictiva", ha emfatitzat el viceministre de Finances, Aleksei Moiséiev. "El dòlar ha de ser expulsat d’aquelles àrees on és utilitzat de forma no conforme amb la llei", ha justificat de nou el banquer estatal. En una primera fase, les autoritats intentaran que els contractes amb els principals socis comercials –Xina, Unió Europea i la Unió Euroasiàtica– siguin denominats en moneda local. Per aconseguir-ho, oferiran a les empreses incentius fiscals, com un retorn accelerat de l’import de l’l’Impost de Valor Afegit.  

Però aquesta campanya de desdolarització va més enllà de les meres transaccions comercials. L’Executiu ja ha fet significatius passos per reduir les reserves en el bitllet verd nord-americà, aconseguint que, en el primer trimestre del passat exercici, aquestes suposin un 44% del total, cosa que equival a dos punts per sota a la xifra comptabilitzada tres mesos abans.    

Les paraules tranquil·litzadores dels alts funcionaris no han aconseguit dissipar el temor que l’Executiu acabi ordenant per llei la transformació en rubles delsdipòsits bancaris dels ciutadans denominats en dòlars. "Mentre es tracti simplement d’una diversificació de la dependència del dòlar, una mesura que ja han emprès altres països, la idea em sembla positiva; però si hi ha imposicions, cal recordar que històricament els russos tenen la tendència a fer el contraridel que els diu el seu Govern", explica telefònicament Ígor Vittel, comentarista en temes econòmics de la cadena d’informació contínua RBK-TV. 

Notícies relacionades

Els plans governamentals han generat inusitades crítiques entre alguns membres de l’ala liberal de l’elit econòmica russa. Des del rotatiu econòmic ‘Védomosti’, Oleg Vuigin, una de les veus més respectades del país en finances, ha alertat dels costos addicionals que tot això imposarà a les empreses. I Aleksei Kudrin, al capdavant del Tribunal de Comptes, ha admès que els contractes en rubles “plantegen elevats riscos” atesa la volatilitat de la divisa russa.