SENTÈNCIA

El TS obliga a informar de què passa amb el teu pla de pensions si et mors

Condemna a Ibercaja a indemnitzar les filles d'un home mort abans d'haver cobrat la totalitat del que li corresponia

La sentència estableix que per decidir si adquireixes tot el pla o el cobres mensualment has de rebre tota la informació

undefined45794394 madrid 07 11 2018   concentracion en contra de la decision d181107153458

undefined45794394 madrid 07 11 2018 concentracion en contra de la decision d181107153458 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Quan t’arriba l’hora de la jubilació tens l’opció de recuperar el teu pla de pensions en la seva totalitat, de cop, o mensualment, en el que es coneix com a "assegurada". La Sala Civil del Tribunal Suprem ha establert que si optes per aquesta segona opció l’entitat bancària t’ha d’informar sobre els riscos que planteja. Ho ha fet en una sentència en la qual dona la raó a les filles d’un home mort vuit anys abans de percebre la totalitat del que li corresponia.

Per evitar-ho és fonamental que les entitats compleixin els deures de transparència i informació que requereixin aquests plans sobre els riscos de les diferents modalitats. En aquest cas concret, el pare de les demandants va optar quan es va jubilar el 2003 per la modalitat de cobrament del seu pla de pensions en forma de renda assegurada mensual i fixa durant quinze anys. Va morir el 2010 i dos anys abans ho havia fet la seva dona, que havia sigut designada com a beneficiària.

Les filles del matrimoni van voler rebre els diners que faltaven fins que en vencés la totalitat. Un jutjat de Primera Instància els va donar la raó, però l’Audiència va revocar la sentència a l’entendre que la prestació es va extingir amb la mort del matrimoni.

Cada una amb avantatges i riscos

El Suprem no comparteix aquest criteri i condemna Ibercaja a pagar a les hereves la quantitat que faltava per percebre a raó d’uns 237 euros al mes. La sentència considera especialment exigibles els deures d’informació i transparència sobre els drets dels partícips i les diferents modalitats de cobrament de les prestacions, perquè cada una té els seus avantatges i els seus riscos i la decisió de quina és millor dependrà de les necessitats del benefici. 

En aquest cas no consta que rebés una informació adequada sobre les característiques de

les opcions de cobrament del pla i, en particular, sobre l’extinció del dret a cobrar la renda garantida si morien el partícip i la seva dona abans del termini de quinze anys.

Notícies relacionades

L’entitat ha d’informar de manera expressa i amb claredat del risc que comporta aquesta modalitat de renda assegurada en cas de mort del beneficiari i de la persona a favor de la qual s’hagi establert la reversibilitat dels drets abans del termini fixat.

El de la modalitat que va triar passa perquè, si l’endemà d’optar per aquesta modalitat de cobrament, morissin en un accident el pensionista i la persona a favor de qui s’hagués establert la reversió (per exemple el seu cònjuge), s’extingiria per complet el dret al cobrament de la renda, és a dir, la prestació pròpia del pla, sense que els fills tinguessin cap dret sobre l’estalvi acumulat.