automòbil

París vol una fusió entre Renault i Nissan

El grup francès va plantejar l'operació després de la detenció de Carlos Ghosn, expresident del grup

ghosn

ghosn

2
Es llegeix en minuts

El Govern de França ha fet arribar al del Japó el seu desig que hi hagi unafusió entre Renault i Nissan Motor, informa aquest diumenge el diari financer Nikkei. En una informació datada a París sense fonts identificades, Nikkei assenyala que aquesta intenció va ser traslladada a alts funcionaris japonesos els últims dies per Martin Vial, conseller de Renault designat pel Govern francès.

D’acord amb Nikkei, París vol que les dues companyies automobilístiques s’integrin en una sola corporació, un pas més enllà de l’aliança actual que mantenen aquestes dues firmes i el també fabricant d’automotors nipó Mitsubishi Motors. El diari recorda que Nissan Motor haresistit pressions per fusionar-se amb Renault, entre altres raons perquè implicaria un paper més gran del Govern francès sobre Nissan.

L’Estat francès és l’accionista més important del grup Renault, amb el 15,01% dels títols, segons l’últim informe anual de l’empresa disponible, el de l’exercici del 2017. Renault, a més, és l’accionista més important de Nissan Motor, amb el 43,4% dels títols. Nissan, d’altra banda, té el 15 % de Renault, però no compta amb drets de vot a la firma francesa, tot i que aquesta sí que els té a la nipona.

Iniciativa després de la detenció de Ghosn

Les gestions a Tòquio del conseller de Renault de les quals va informar Nikkei es fan setmanes després que fos detingut a Tòquio el llavors president de Nissan Motor, Carlos Ghosn, que també exercia les mateixes funcions a Renault.

Ghosn està acusat per la fiscalia de Tòquio d’ocultar a les autoritats compensacions milionàries pactades amb Nissan i de violar la confiança de l’empresa per utilitzar fons d’aquesta corporació per cobrir pèrdues personals als mercats financers.

Ghosn va ser cessat com a president de Nissan el 23 de novembre passat, quatre dies després del seu arrest, i posteriorment va quedar suspès en les seves funcions com a president de Renault per la seva impossibilitat de complir-les des de la presó en què està reclòs.

Friccions entre companyies

Notícies relacionades

La seva detenció ha desencadenat fortes friccions entre Renault i Nissan, segons mitjans japonesos, tot i que les dues empreses han expressat públicament la seva intenció de mantenir l’aliança que van forjar fa dues dècades i de la qual Ghosn va ser un dels principals artífexs. Segons Nikkei, la delegació de Renault que va visitar el Japó va expressar també el seu desig que sigui la companyia francesa la que designi el pròxim president de Nissan Motor.

El procés per al nomenament del president de Nissan ha quedat ajornat perquè la direcció del fabricant d’automotors nipó vol revisar abans criteris sobre la governança a la companyia. Ja des que va ser detingut Ghosn, el CEO de la companyia i ara la figura més visible de Nissan, Hiroto Saikawa, es va queixar de la “concentració de poder” a les seves mans, quan presidia Nissan, Renault i Mitsubishi, controlada per la primera. 

Temes:

Nissan Renault