TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Naturgy tancarà totes les seves plantes de carbó a Espanya el 2020

La companyia energètica ofereix alternatives als gairebé 240 treballadors de les centrals de Meirama, Narcea i La Robla

fcasals44007187 economia  el presidente ejecutivo de naturgy  francisco reyn180627134525

fcasals44007187 economia el presidente ejecutivo de naturgy francisco reyn180627134525 / Maximo Garcia de la Paz

2
Es llegeix en minuts

Naturgy ha sol·licitat al Ministeri per a la Transició Ecològica el tancament de totes les seves centrals de carbó a Espanya, les de Meirama (Galícia), Narcea (Astúries) i La Robla (Castella i Lleó).

El grup energètic emmarca aquesta decisió de tancar les seves plantes de carbó el 2020 en els objectius de la política energètica europea i nacional anunciats pel Ministeri per a la Transició Ecològica per avançar cap a la descarbonització del sistema. En concret, el nou context regulatori obliga les companyies propietàries a afrontar noves inversions perquè aquestes plantes puguin continuar funcionant més enllà del 2020.

Els actuals preus de mercat, el cost més gran del preu del CO2i les taxes mediambientals han agreujat la viabilitat econòmica d’aquest tipus de plantes. Fonts de la companyia van precisar que les peticions de tancament es van presentar el mes de desembre passat i que s’han presentat plans d’adequació per als gairebé 240 treballadors de les tres plantes.

El grup presidit per Francisco Reynés té en marxa, dins del seu pla estratègic, inversions de més de 1.000 milions d’euros en generació renovable en tot el territori nacional abans del 2020. La companyia també ha traslladat a les diferents administracions autonòmiques aquesta decisió i treballa, juntament amb elles, en el disseny de plans per dinamitzar econòmicament l’entorn de les regions on estan ubicades aquestes plantes.

En el cas de Meirama, la companyia té un pla pel qual preveu invertir aproximadament 80 milions d’euros en un parc eòlic i en un centre avançat de gas renovable, a més d’una iniciativa per atraure nous projectes industrials al lloc en col·laboració amb la Xunta de Galícia.

L’empresa també ha dissenyat un pla d’adequació per als 77 treballadors de la central, que contempla recol·locar-ne una bona part i pactar sortides amb la resta. També es proposarà a les empreses auxiliars de la comarca continuar treballant per als nous projectes renovables de Naturgy que substituiran la tèrmica.

En el cas de Narcea i La Robla, la companyia compta amb un pla d’adequació per als 82 i 80 treballadors, respectivament, que componen la plantilla i que contempla solucions consensuades, o bé mitjançant la seva continuïtat en els treballs de desmantellament o reubicació en altres unitats de l’empresa, o bé mitjançant sortides pactades.

Pel que es refereix als empleats de les empreses auxiliars de les diferents centrals, Naturgy farà el possible per afavorir la seva contractació per emprendre els treballs de tancament i desmantellament de la planta, així com per al desenvolupament del pla alternatiu.

Notícies relacionades

Naturgy segueix els passos d’Iberdrola, que el novembre del 2017 també va demanar al Govern el tancament de les seves centrals tèrmiques de Lada (Astúries) i Velilla (Palència). En el cas d’Endesa, també el mes de desembre passat va presentar la sol·licitud formal de tancament per a les seves centrals de carbó d’Andorra (Terol) i Compostilla (Lleó) al ser "impossible" abordar les inversions necessàries perquè aquestes plantes compleixin amb els nous límits d’emissions establerts per la Unió Europea que entraran en vigor el 30 de juny del 2020.

No obstant, l’energètica presidida per Borja Prado sí que continuarà amb la generació a les centrals d’As Pontes (La Corunya) i Litoral (Almeria), on sí que va realitzar les inversions necessàries. D’aquesta manera, de les catorze centrals operatives a Espanya més enllà de 2020 només cinc estaran obertes; aquestes dues d’Endesa, Los Barrios (Cadis) –de Viesgo–, i Aboño i Soto de Ribera, les dues a Astúries i propietat d’EDP España.

Temes:

Energia