nomenaments

El Santander fa marxa enrere en el fitxatge d'Andrea Orcel com a conseller delegat

El banc considera inassumibles els més de 50 milions que li haurien de pagar

José Antonio Álvarez queda confirmat com a número dos del grup presidit per Ana Botín

zentauroepp45193832 andrea orcel banco santander180925194447

zentauroepp45193832 andrea orcel banco santander180925194447

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

En una decisió sense precedents a la gran empresa espanyola, el Santander ha anunciat per sorpresa aquest dimarts que renuncia a la incorporació com a conseller delegat de l’italià Andrea Orcel, la contractació del qual havia anunciat també de forma inesperada el setembre passat. El banc presidit per Ana Botín va argumentar que lacompensacióque hauria de pagar a l’executiu per deixar el seu alt càrrec directiu a l’entitat suïssa UBS és d’uns inassumiblesmés de 50 milions d’euros.

“Ha quedat clar ara que el cost per a Santander de compensar-lo per la seva retribució diferida al llarg de set anys i altres beneficis que li corresponien pel seu lloc anterior seria una suma significativamentmés gran que la previstainicialment pel consell en el moment de l’anunci del seu nomenament”, va esgrimir en una nota. “Com a banc comercial, havíem de sospesar l’alt costde contractar un professional, tot i que sigui algú del talent d’Andrea Orcel, a qui calia compensar la pèrdua de set anys de salari diferit, amb la nostracultura corporativa, que implicacompromís i responsabilitatamb els nostres empleats, clients i accionistes. Per això, el consell i jo mateixa estem convençuts que, malgrat que resulta una decisió difícil, hem pres la correcta", ha esgrimit Botín en la mateixa nota. 

Prima excessiva

Orcel, que el 2012 va cobrar una compensació d’uns21 milions d’eurosper passar-se de Bank of America Merrill Lynch a UBS, tenia un sou anual a l’entitat suïssa de prop de 10 milions segons dades del 2013 (l’exercici en el qual es va donar més informació sobre això). La major part del salari eravariable: un 20% en efectiu de forma immediata, un 50% en accions que rebia entre tres i cinc anys després si continuava al banc, i un altre 30% en instruments de capital que paguen un interès amb les mateixes condicions d’ajornament. D’allà procedeixen els més de 50 milions d’indemnització.

El Santander esperava que la prima de fitxatge fos notablement més baixa, perquè Orcel estimava que UBS assumiria part del pagament d’aquestes retribucions diferides. “Es va procedir al nomenament sobre la base d’unaestimació raonadadel cost, d’acord amb l’assessorament rebut, els precedents i les expectatives que podriarevisar-se a la baixaper la naturalesa de la relació entre els dos bancs i les diferències en les activitats que fan”, va mantenir ahir el grup espanyol. Però el banc suís s’ha mostrat inflexible durant les negociacions dels últims mesos. De fet, el Santander confiava inicialment a incorporar l’executiu italià al gener, però UBS es va negar a rebaixar la clàusula que li impedeix treballar per a la competència fins a sis mesos després de deixar l’entitat, i per això la data s’havia retardat fins a l’abril.

Confirmat

Notícies relacionades

El principal beneficiari ésJosé Antonio Álvarez, que ha sigut confirmat com a conseller delegat, lloc que ocupa des de fa quatre anys. El banc assegura que no li buscaran substitut i a més passarà a ser vicepresident de l’entitat, tal com estava previst inicialment. La incorporació d’Orcel havia de suposar que baixava un esglaó: de ser el número dos del banc a ser el número tres com a vicepresident executiu del grup i president executiu de la filial espanyola. En aquest lloc hauria substituïtRodrigo Echenique, que continuarà en el càrrec fins que es designi un nou successor.

L’altra derivada és que elnou pla estratègices retardarà, ja que el banc estava esperant l’arribada de l’executiu italià per acabar de polir-lo. En el seu moment va sorprendre el fitxatge d’Orcel perquè era un banquer d’inversió (dedicat a grans operacions corporatives) per a una entitat centrada en la banca comercial amb particulars i empreses, però el Santander ha insistit des d’aleshores que no hi haurà un canvi d’estratègia.