La inversió de Foment a Catalunya no va arribar al 13% del PIB en l'última dècada

Els constructors valoren l'increment que registren els Pressupostos però es mostren cauts sobre la seva aprovació

cmontanyes36611129 glories bertran161213115424

cmontanyes36611129 glories bertran161213115424

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Entre el que es diu i el que es fa la realitat de la inversió en infraestructures a Catalunya deixa en mal lloc l’Estat en els últims 10 anys. Malgrat l’augment pressupostari anunciat pel Govern de Pedro Sánchez, la història recent dona xifres d’execució insuficients segons el parer dels constructors. En ladècada acabada el 2018 la inversió liquidada pel grup Foment a Catalunya manté una mitjana del 13% del PIB, sis punts per sota del pes que té Catalunya (19%) en el conjunt de la producció espanyola i que es reclama des de les administracions catalans i la societat civil. "Hauríem d’estar en una mitjana del 19% del PIB a l’any i si en alguna ocasió es passa al 20% no hauria de passar res", ha comentat Joaquim Llansó, president de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC)

Les dades que ha donat a conèixer la CCOC aquest dimarts, juntament amb el balanç de licitació de les diferents administracions el 2018 correspon a liquidació de la Intervenció General de l’Estat. En els últims 10 anys, el grup Foment (que representa prop del 90% de la inversió de l’Estat) ha pressupostat inversions a Catalunya de 12.517 milions d’euros, dels quals n’han executat 8.031 (un 64%, sense comptar la liquidació del 2018). La xifra de liquidació és relativament elevada. Però la realitat és que la mitjana d’execució de la inversió regionalitzada de Catalunya respecte a Espanya no arriba al 13% del PIB, revelen les dades presentades pels contractistes.

Increment pressupostari

Notícies relacionades

"No ens sorprenen aquestes dades considerant el que ha passat amb les inversions en obra civil en els últims anys", ha comentat Llansó, que ha recordat que de l’anunci d’inversions de 4.500 milions a Catalunya fets per l’expresident del Govern Mariano Rajoy només queda el rastre d’una licitació de 252 milions d’euros registrats el 2018. En aquest sentit ha valorat l’increment pressupostari que s’inclou en els Pressupostos per al 2019. "Queda clar que el Govern intenta fer un esforç per aconseguir suport polític. No entrem en qüestions polítiques, però és necessari tenir Pressupostos a Madrid i Barcelona. Després s’haurà de veure quin és el nivell i execució", ha afegit. Llansó va considerar positiu que s’hagi passat d’una "inversió del 13,3% a Catalunya del total d’Espanya l’any passat al 16,8% aquest any", en el Pressupost del 2019, tot i que ha recordat que encara queda tota la tramitació parlamentària i que el PP té majoria absoluta al Senat.

"Està clar que Catalunya té un dèficit crònic d’inversió, que hauria d’estar en una mitjana de 5.000 milions d’euros o el 2,3% del PIB anualment i és necessari corregir aquest dèficit", destaquen els constructors. Llansó ha posat com a exemple que l’any passat el pressupost d’inversió de Foment a Catalunya va ser de 1.244.910 milions, el 92,2% del total de les inversions de l’Estat, del qual en el primer semestre només s’han executat el 24,3%, xifra similar a la de la resta d’Espanya. Els contractistes també han detectat que hi ha obres, com la variant de Vallirana, que s’arrosseguen cada any de pressupost en pressupost, sense que s’hagi arribat a executar.