Sindicats

Guerra civil sindical al tèxtil espanyol

CCOO es manifesta a Madrid, Barcelona i Alcoi contra el conveni d'eficàcia limitada pactat entre la patronal i la UGT

textil

textil

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els sindicats CCOO UGT, amb representació majoritària en la majoria de sectors, solen anar de la mà en els diferents conflictes sindicals. Entre les dues organitzacions existeixen matisos –"si no estaríem tots sota les mateixes sigles", comenta un militant d’una d’aquestes formacions–, tot i que en comptades ocasions les diferències acaben esclatant en un conflicte entre les dues centrals tan obert com el que viu actualment el món del tèxtil. La negociació del nou conveni ha desencadenat retrets en veu alta, crítiques bastant més dures en privat i fins a una denúncia judicial que tindrà la seva primera vista el pròxim 5 de febrer.

Més d’un centenar de delegats sindicals de CCOO han marxat aquest dimarts a Barcelona des del Zara del passeig de Gràcia fins a l’altra botiga de la firma Inditex al Portal de l’Àngel. Manifestacions similars s’han produït a Madrid i Alcoi clamant contra les condicions del conveni extra estatutari firmat entre les patronals del sector i la UGT. Un conveni extraestatutari és un plec de condicions que firma una central amb representació minoritària –cas d’UGT al tèxtil– i al qual els treballadors es poden adherir voluntàriament. Inditex és una d’aquestes empreses, on alguns treballadors, segons la font seran la majoria o només uns quants, han demanat que se’ls apliquin les noves condicions.

El desacord entre les dues organitzacions sindicals arriba arran del pacte conjunt a què van arribar el juliol del 2018 amb CEOE i Cepyme per fixar, entre altres, que el salari mínim per conveni havia d’estar el 2021 en els 14.000 euros. El nou plec extraestatutari per al tèxtil per al període 2018-2020 inclou algunes categories d’auxiliars que a 1 de gener del 2021 no arribarien en el salari base a les xifres esmentades. La UGT el reconeix pel que fa al salari base, tal com reflecteix una acta de reunió entre centrals i patronals del 14 de novembre. Aquest mateix document, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, introdueix una clàusula en què les parts signants –UGT i patronals– adquireixen el compromís d’asseure’s a negociar en l’últim trimestre del 2020 per "arribar a un acord que possibiliti que tots els treballadors i treballadores afectats per aquest conveni percebin, almenys, 14.000 bruts en còmput anual al llarg del pròxim conveni".

¿Quants treballadors estan en aquestes categories?

Aquí les xifres ballen al so de la font que les ofereix. Al sector del tèxtil hi treballen al voltant de 100.000 persones a Espanya, i Catalunya és un dels territoris amb més participació. El negoci es divideix en dues grans línies, 'capçalera', que serien les activitats de teixit, filat o tint, i 'confecció de peces’. Les categories en discòrdia es concentren en aquesta segona, que acumula al voltant del 70% de les plantilles. Fins aquí les dues centrals coincideixen. És en el percentatge que representen els auxiliars on no ho fan. La UGT parla del voltant del 6% dins de confecció, que vindrien a ser 3.600 treballadors, i CCOO puja la xifra fins al60%, és a dir, 36.000 persones. La responsable estatal del tèxtil de CCOO, Carmen Expósito, afegeix un matís: la majoria d’elles són dones.

Notícies relacionades

Des de Textfor, una de les patronals amb més representativitat al sector, no es faciliten xifres exactes, però veuen més creïbles les de la UGT. Tot i que del que sí que té càlculs Textfor és del nombre d’empreses afiliades a la seva organització on s’està aplicant aquest nou conveni: el 95%, segons una enquesta interna. No obstant, al conveni s’hi adhereixen els treballadors individualment, no les companyies, i d’això no n’existeixen dades concretes. La UGT i Textfor parlen de la "gran majoria" i CCOO ho minimitza.

L’escalada de tensió entre les dues centrals, amb una vaga a tot Espanya convocada per CCOO el juliol passat, ha arribat fins als jutjats. CCOO ha impugnat el pacte extraestatutari tancat per la UGT al considerar que els depassa la representativitat a ells, amb majoria de delegats al sector. La primera cita als tribunals és el 5 de febrer. Abans, les dues organitzacions tenen una mediació obligada al Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (AVENC) dimecres 15 de gener. Si no hi ha acord, decidiran els jutges.

Temes:

UGT CCOO