Competència

L'Audiència Nacional anul·la la multa de 57,7 milions de la CNMC a un càrtel d'empreses papereres

La Sala Sisena assegura que, quan es va notificar la sanció a les empreses, el procediment havia caducat

edifici_CNMC_b_jordi_surroca

edifici_CNMC_b_jordi_surroca

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Dia de clarobscurs per a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Mentre la seva Sala de regulació celebra la devolució de les seves competències en matèria d’energia, la de Competència rep l’agra decisió de l’Audiència Nacional d’anul·lar les multes de 57,7 milions d’euros que va imposar a 18 empreses papereres i a l’Associació Espanyola de Fabricants d’Envasos i Embalatges de Cartró Ondulat (AFCO) per pactar preus i repartir-se clients.

En una sentència, la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional (AN) estima els recursos plantejats per les companyies i anul·la la resolució de Competència perquè, diu, quan es va notificar a les empreses la sanció el procediment havia caducat "per uns dies". 

En un comunicat, l’Audiència Nacional recorda que, segons la Llei de Defensa de la Competència, el límit màxim per a una resolució és de 18 mesos "per evitar que aquest es mantingui indefinidament obert en detriment de la seguretat jurídica". Així, explica, la incoació de l’expedient sancionador per part de la CNMC es va produir el 10 de maig del 2013, per la qual cosa el còmput dels 18 mesos finalitzava el 10 de novembre del 2014.

No obstant, explica la nota, el procediment es va suspendre "per diverses raons" durant 220 dies, per la qual cosa la resolució sancionadora s’hauria d’haver dictat abans del 18 de juny del 2015 –fruit de la suma de 220 dies al 10 de novembre del 2014– i, no obstant, ho va fer el 23 de juny d’aquell any. És a dir, quan "el procediment ja havia caducat", conclou la Sala.

Notícies relacionades

A més, segons el comunicat, la sentència recorda que la resolució de la CNMC considerava "clara" l’existència de coordinació per part de la indústria paperera (en matèria de preus) i de la indústria del cartró (en matèria de preus i clients) a Espanya. És a dir, era evident que existia un càrtel.

La CNMC podrà recórrer la sentència en cassació davant del Tribunal Suprem.

Temes:

Competència