Sostenibilitat

L'Ajuntament de Barcelona ocupa 6.600 persones en economia verda

Un estudi del consistori xifra en 603 milions d'euros la inversió pública i privada que les diferents activitats mouen a la capital catalana

zentauroepp46482561 bicing190109161721

zentauroepp46482561 bicing190109161721 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

L’economia verda són les activitats productives que tendeixen a utilitzar com menys recursos naturals millors, per contaminar com menys millor i, al seu torn, utilitzar-los, reutilitzar-los i reciclar-los al màxim per extreure’n la màxima productivitat. No és res que no s’estigués implementant ja a la ciutat de Barcelona, però l’actual consistori ha volgut donar-hi un impuls durant aquesta legislatura que s’acaba a través del foment del transport públic, l’ampliació de zones verdes i la promoció del reciclatge, entre d’altres.

Fins al punt que l’Ajuntament dona feina anualment i de manera directa en aquest tipus d’activitats un total de 6.622 persones, el 0,9% del total d’ocupats de la capital catalana. Així ho reflecteix un estudi presentat aquest divendres sota el títol "L’economia verda i circular en les polítiques de l’Ajuntament de Barcelona".

El primer tinent d’alcalde i la quarta, Gerardo Pisarello i Janet Sanz, no només han destacat el pes pel que fa a l’ocupació d’aquestes activitats, sinó també el volum d’inversions que mouen. L’informe el xifra en un total de 603 milions d’euros a l’any, 349 milions dels quals són inversió pública directa i 264 milions, de capital privat. L’esforç de les arques públiques durant aquesta legislatura l’ha justificat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, com una actuació "estratègica", encaminada a convertir a Barcelona en "capital de l’economia verda i circular".

El principal destinatari de les inversions públiques en economia verda de l’Ajuntament de la capital catalana és als pulmons de la ciutat. La mobilitat i la qualitat de l’aire s’han emportat aquesta legislatura el 63,9% de la despesa pública en economia verda. L’increment de les aportacions al transport públic metropolità és una de les partides que més volum de despesa consumeix. La mitjana del mandat és que s’hi han invertit 148 milions d’euros anuals i la previsió per al 2019 és de 168 milions, el 45% més que el destinat el 2015.

No obstant, i malgrat estar intrínsecament relacionat amb això, la gran veta d’ocupació d’aquesta economia és el que el consistori ha batejat com a "verd urbà". Això integra la plantilla permanent de Parcs i Jardins, un total de 954 empleats, així com equips de treball temporals dedicats a la pacificació de carrers i espais singulars, que han donat feina a una mitjana de 2.543 persones a l’any. Aquesta pacificació no és res més que la construcció de carrils bici, les superilles o la reforma de carrers i voreres.  

Els exemples de Parc i Jardins i la intensitat de mà d’obra en la pacificació urbana són exemples de la dualitat en l’ocupació de l’economia, en general, i de la qual l’economia verda no aconsegueix escapar-se. Del total de 6.622 ocupats anuals a través de polítiques públiques, 1.386 formen part de plantilles estables i 5.236 de programes de contractació temporal.

La bicicleta, un dels eixos futurs

Notícies relacionades

L’actual consistori va arribar al càrrec amb cinc vegades més barcelonins movent-se en bici per la ciutat que fa una dècada. El 2016, una mitjana de 165.400 persones pedalaven per la capital catalana, el 20,8% de les quals, a través del servei del Bicing. Un servei que l’Ajuntament està renovant aquest mes de gener. Donada l’evolució, l’Ajuntament assenyala la bicicleta com un element estratègic que s’ha de continuar incentivant a Barcelona. També per l’activitat econòmica que mou, ja que l’informe xifra que actualment el volum de negoci associat a aquest mitjà de transport és de 1.301 milions d’euros, entre el cicloturisme, la indústria o el comerç i els serveis. Un negoci que té 6.177 llocs de treball.

La rehabilitació d’edificis i infraestructures és una altra de les vetes d’activitat que els tinents d’alcalde han destacat durant la presentació de l’estudi. Aquesta suma entre 14 i 21 llocs de treball directes i entre 50 i 100 llocs de treball sumant els indirectes i els creats amb cada milió d’euros invertit. Barcelona ha fet servir de mitjana des de l’inici de mandat dels comuns un total de 777 persones en programes d’ajuda a la rehabilitació energètica de les llars.