Energia

El Govern torna a la CNMC els peatges de la llum i el gas

El Consell de Ministres arxiva la guerra entre el regulador independent i l'anterior ministeri d'energia

zentauroepp35960838 madrid 19 10 2016   el presidente de la cnmc  jos  mar a mar180222132729

zentauroepp35960838 madrid 19 10 2016 el presidente de la cnmc jos mar a mar180222132729

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern torna a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) el que mai li hauria d’haver tret: la fixació dels peatges de la llum i del gas. Segons la normativa comunitària és el regulador independent qui ha de fixar aquests peatges; no obstant, l’anterior Executiu va decidir arrabassar a la CNMC el seu control, cosa que va suposar un dictamen motivat per part de la Comissió Europea i l’amenaça de Cañete de portar el Govern davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

L’inici del problema va sorgir l’any 2014 –poc després de la creació de l’ens que va agrupar als organismes de competència i regulació espanyols (octubre del 2013)–, quan el Ministeri d’Energia de Rajoy va decidir treure a l’organisme dirigit per José María Marín Quemada les competències per fixar els peatges de l’electricitat i, uns anys després, va fer el mateix amb els del gas natural. Brussel·les va obrir el 2016 una investigació a l’Executiu; però el llavors ministre Álvaro Nadal va fer orelles sordes i va tensar l’enfrontament entre la CNMC i el Govern.

Els peatges repercuteixen en la factura de la llum i el gas dels consumidors –és d’aproximadament un 40% de la factura– i amb ells es costeja l’accés a les xarxes de subministrament energètic. Així, l’organisme regulador serà a partir del pròxim any l’encarregat d’establir el valor dels peatges d’accés a les xarxes elèctriques i del gas natural, però també de la seva metodologia i estructura.

Segons precisa en un comunicat el ministeri, la CNMC haurà de fer una circular de peatges el 2019 per a l’any que ve, de la mateixa manera que l’Executiu va fer una proposta, informada per la CNMC, el mes de desembre passat. Prèviament, a les circulars de la CNMC, el Govern i l’organisme regulador hauran d’establir les metodologies per al seu càlcul –el Govern per als càrrecs i retribucions regulats i la CNMC per als cànons i peatges d’accés– que haurà d’estar a punt abans d’acabar el 2019. 

Notícies relacionades

No obstant, el Ministeri per a la Transició Ecològica es guarda la carta de l’orientació de la política energètica, és a dir, els tècnics de la CNMC seran els encarregats de calcular les tarifes i hauran de fer-ho d’acord amb l’orientació de política energètica que estableixi el Govern.

D’aquesta forma, el Consell de Ministres d’aquest divendres ha donat llum verda a una decisió presa per la ministra Ribera pocs dies després de la seva arribada al càrrec i sobre la que es va comprometre el mes de juny amb el comissari europeu d’Energia, Miguel Arias Cañete. "Aquest RDL marca un abans i un després en la regulació del mercat intern, al garantir la plena independència del regulador i estableix les bases d’un treball coordinat entre el Govern i la CNMC que, d’altra banda, es porta desenvolupant des de la posada en marxa del MITECO", assenyala el ministeri.