audiència nacional

Rato reitera que Rajoy el va fer fora de Bankia

L'expresident assegura a Salgado d'acceptar el preu de demolició de la sortida a borsa

zentauroepp19826000 madrid 26 07 2012 politica  caso bankia  comision de economi180109085625

zentauroepp19826000 madrid 26 07 2012 politica caso bankia comision de economi180109085625

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Segona jornada d’interrogatori i Rodrigo Rato ha continuat culpant els altres de la desfeta de Bankia en el judici per la sortida a borsa de l’entitat el 2011 que se celebra a l’Audiència Nacional. L’expresident de l’entitat ha recordat que l’Executiu del PP va ser qui va fer una "intervenció política" de l’entitat i va forçar la seva sortida del càrrec el maig del 2012: "El Banc d’Espanya no hi va intervenir. A mi em va fer fora el president del Govern [Mariano Rajoy] personalment". Fa anys que Rato explica que el ministre d’Economia, Luis de Guindos, "li va exigir" la dimissió el 6 de maig del 2012. També ha explicat repetides vegades que va demanar una trobada a Rajoy i va anar a la Moncloa a trobar-se amb ell perquè li confirmés que el Govern volia que deixés la presidència de Bankia.

L’acusat també ha responsabilitzat la vicepresidenta d’Economia del Govern socialista, Elena Salgado, de ser en última instància la que va acceptar que el banc debutés al mercat el 2011 a un preu de demolició, fet que va fer l’entitat inviable segons els inspectors del Banc d’Espanya i finalment va ser un dels elements clau en la seva nacionalització la primavera del 2012. El consell d’administració de Bankia havia plantejat a títol orientatiu sortir a borsa amb un preu per acció d’entre 5 i 4,1 euros, però finalment les accions van començar a cotitzar a 3,75 euros.

"El Banc d’Espanya i la ministra d’Economia, que era la que manava al FROB, ens deien que havíem de sortir abans del setembre", ha assegurat abans d’afirmar que el "FROB, entenc que influït pel Banc d’Espanya, es planteja que no sortir és pitjor" quan els bancs d’inversió van confirmar que els inversors només acceptarien participar en l’operació amb un fort descompte sobre el valor en llibres del voltant del 60%.

Cost de reputació

Notícies relacionades

Rato ha assegurat que els 3.092 milions d’euros que Bankia va captar amb l’operació van ser "ben valorats pel supervisor i s’ha mostrat "sorprès" pels informes interns de l’organisme que asseguraven que l’entitat no era viable amb un descompte superior al 40%, perquè l’"opinió del Banc d’Espanya i de la ministra d’Economia" no era la mateixa. Segons el seu relat, Salgado a través del FROB va decidir que l’operació seguís endavant amb un descompte del 60% per l’"elevat cost de reputació" que suposaria. 

En la jornada prèvia, Rato ja havia descarregat la seva responsabilitat en les autoritats. "Ens deia el que havíem de fer. El Banc d’Espanya ens deia: fes això, fes allò. I si hi havia una cosa amb què no estava d’acord, ens deia que no”, va al·legar durant el seu tens cara a cara amb la fiscal Carmen Launa. “Ni el SIP [fusió de set caixes que va donar lloc al banc] ni la sortida a borsa van ser decisions empresarials; van ser decisions legals, amb rang de llei, executades pel supervisor”, va concloure apuntant també l’Executiu de Rodríguez Zapatero.