previsió social

L'Autoritat Fiscal proposa traspassar a l'Estat dèficit del sistema de pensions

L'organisme independent proposa elevar les cotitzacions a la Seguretat Social i reduir en la mateixa proporció la contribució a l'atur

zentauroepp46266151 barcelona 15 12 2018 marea pensionista manifestaci n de pens181215183026

zentauroepp46266151 barcelona 15 12 2018 marea pensionista manifestaci n de pens181215183026

1
Es llegeix en minuts

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) planteja al Govern una sèrie de mesures dirigides a saldar el dèficit de la Seguretat Social mitjançant la seva assumpció per part de l’Estat, elevant així la seva previsió de dèficit estatal per a aquest any fins al 2,2% del PIB.

Al seu informe sobre el sosteniment de la Seguretat Social, publicat avui, l’AIReF planteja una redistribució dels percentatges de cotització elevant els destinats al sistema de pensions i reduint en la mateixa quantia el dirigit al SEPE (destinat a l’atur), així com un trasllat de les despeses no contributives al mateix Estat.

Això elevaria el dèficit estatal previst per al 2019 per l’autoritat del 0,8% al 2,2% del PIB, deixant a zero el de la Seguretat Social (que ascendeix a 17.400 milions d’euros) i mantenint el del conjunt de les Administracions Públiques en l’1,9%. Així, l’AIReF defensa traspassar responsabilitats de despesa des de la Seguretat Social a l’Estat, combinant el transvasament de cotitzacions del SEPE cap a la Seguretat Social (que aportarà al sistema 10.400 milions) amb transferències de l’Estat per finançar altres despeses (7.000 milions més).

En concret, planteja reduir el tipus de cotització per atur (actualment del 7,1%) i incrementar en igual mesura el de contingències comunes (28,3% en el Règim General). Així mateix, vol que deixin de subvencionar-se amb la Seguretat Social les reduccions de cotització que considera "polítiques actives d’ocupació", les reduïdes en els règims especials perquè són "una subvenció implícita", la despesa de funcionament del sistema i els subsidis d’atur i prestacions vinculades (com el programa Prepara).

No obstant, el retorn a la revalorització amb l’IPC el 2018 i el 2019 i altres mesures sobre pensions mínimes i de viduïtat afegiran 3 punts més al creixement de la despesa anual en pensions en un escenari de "japonització".

D’aquesta manera, l’AIReF calcula que el dèficit estructural de la Seguretat Social representa entre l’1,3 i 1,5% del PIB.

Notícies relacionades

"Estem molt preocupats amb l’enorme incertesa que genera en la societat i en els agents econòmics la contínua allau de dades sobre problemes de potencial finançament de dèficit de la Seguretat Social", assenyalen fonts de l’AIReF.

En aquest sentit, alerten que aquesta percepció que l’Estat no complirà determinats objectius de l’Estat de Benestar podria afectar decisions de despesa dels pensionistes i generar una "tendència de no contribuir cadascú el que deu al sistema" entre els cotitzadors, mitjançant economia submergida.