balanç anual

La inversió immobiliària va arribar als 11.630 milions el 2018

El sector comercial va registrar el volum de recursos més gran, amb 4.280 milions, segons un informe de BNP Paribas Real Estate

zentauroepp41572121 terrassa centro comercial terrassa pla a economia190109123144

zentauroepp41572121 terrassa centro comercial terrassa pla a economia190109123144

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El volum d’inversió acumulat anual al sector immobiliari espanyol va arribar als 11.630 milions d’euros el 2018, cosa que suposa un increment del 8% sobre el 2017. Si a aquest volum s’hi afegeixen les operacions corporatives amb subjacent immobiliari, el volum es va aproximar als 19.000 milions d’euros, cosa que suposaria un rècord d’inversió des de la sortida de la crisi, d’acord amb l’últim informe de BNP Paribas Real Estate a Espanya. L’informe destaca que l’interès dels inversors per l’immobiliari espanyol ha situat l’any 2018 com el de més activitat de la dècada.

El quart trimestre de l’any, el volum d’inversió directa en actius immobiliaris –oficines, naus logístiques, hotels, 'retail' i residencial– va arribar a un total de 3.700 milions d’euros, cosa que va representar un 58% més. L’evolució de l'activitat inversora ha estat, per tant, per sobre de les expectatives del sector a l’inici de l’exercici.

"El bon moment pel qual passen els fonamentals del mercat, amb nivells d’ocupació en màxims i les rendes estabilitzades o en fase d’expansió als mercats més consolidats, unit a l’excés de capital i les poques alternatives que ofereixen altres productes financers, han propiciat una activitat frenètica al mercat d’inversió", posa de manifest l’informe.

Per tipologia d’actius, l’activitat comercial (‘retail’) va ser la més destacada de l’any. El volum invertit en actius comercials durant el 2018 va arribar als 4.280 milions d’euros, cosa que suposa un 23% més que la registrada el 2017. Durant el quart trimestre, la inversió ha arribat als 1.260 milions d’euros, per això aquest sector ha aconseguit una quota de mercat trimestral de 35%. L’operació de més volum de l’últim trimestre de l’any ha sigut la compra del portafoli de tres centres comercials –Max Center, Gran Casa i Valle Real– per part de Sonae Sierra Perter Varbacka per un total de 485 milions d’euros.

Rendibilitats comercials

La demanda dels inversors pel 'retail' de carrer va ser elevada, ja que el consideren un producte molt estable. Així mateix, s’observa un elevat interès de terra per al desenvolupament de parcs de mitjanes, davant de l’escassetat d’oferta d’aquesta tipologia d’actiu. Les rendibilitats continuen en nivells de 3,00% per a locals 'prime'; d’entre 5,00% i 5,25% per als centres comercials 'prime' i de 5,75% per als parcs de mitjanes 'prime'.

Quant al mercat d’oficines, el volum d’inversió registrat del quart trimestre va ser de 986 milions d’euros i l’acumulat anual va arribar als 2.228 milions d’euros. Això suposa un lleuger descens anual del 4%. L’escassetat de producte en venda va fer que es materialitzessin moltes menys operacions el 2018 que el 2017. La rendibilitat 'prime' del mercat d’oficines s’ha mantingut en el 3,25% a Madrid i en el 3,50% a Barcelona.

El mercat logístic segueix a l’alça. L’increment del comerç electrònic i el bon moment del consum i de l’economia han llançat la inversió en aquesta tipologia d’actius. El volum d’inversió registrat el quart trimestre de l’any ha sigut de 400 milions d’euros, mentre que la xifra total acumulada de l’any marca un nou rècord d’inversió, 1.300 milions d’euros, cosa que suposa un 30% més que el 2017. L’escassetat de producte, unit a l’elevada pressió inversora es va traduir en un ajustament de les rendibilitats considerable, fet que ha situat la ‘yield prime’ en el mercat logístic en 5,30% el quart trimestre del 2018.

Els inversors

Notícies relacionades

Els fons d’inversió van ser els grans protagonistes del mercat, al representar el 61% del total del volum transaccionat el 2018. Les socimis han sigut molt presents al mercat d’inversió, tant des del costat del comprador o venedor com en les principals transaccions de terra per desenvolupar nou producte. Finalment, es va destacar la presència dels 'family office' (inversors privats) amb adquisicions, generalment, per volums inferiors a 50 milions d’euros.

Les inversions alternatives es van mantenir en el punt de mira dels inversors, principalment atrets per residències d’estudiants, clíniques i residències per a la tercera edat. El volum acumulat en aquesta tipologia d’actius ha arribat als 600 milions d’euros el 2018.