pronòstics

L'Autoritat Fiscal rebaixa la previsió de creixement per al primer trimestre

L'entitat que dirigeix José Luis Escrivà estima que el PIB augmentarà el 0,7% en comptes del 0,8% inicialment previst

1
Es llegeix en minuts

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha rebaixat lleugerament la previsió de creixement de l’economia espanyola en el primer trimestre d’aquest any. D’aquesta forma passa de l’anterior pronòstic, del 0,8%, a l’actual 0,7%, mentre que la manté en el 0,7% per al quart trimestre de l’any passat, segons reflecteix l’última actualització del seu modelMipred, que pronostica la taxa de creixement del PIB en temps real.

Aquesta estimació per al primer trimestre de l’any suposa el mateix creixement que preveu que es registri en l’últim trimestre de l’any passat, si bé, un augment més gran del ja registrat en la resta de l’exercici passat, quan en els tres primers trimestres del 2018 el PIB va augmentar un 0,6% en cada un.

Aquesta última actualització es deu a les últimes dades del desembre de l’índex PMI de serveis i consum d’energia elèctrica, que han fet que l’AIReF hagi rebaixat les previsions al 0,72% per al quart trimestre del 2018 i al 0,74% per al primer trimestre d’aquest any.

Anteriorment havia elevat al 0,8% la previsió de creixement per al primer trimestre de l’any, després de les últimes dades d’afiliació a la Seguretat Social, de les quals es desprèn un increment mitjà de 563.965 afiliats (+3,06%) el 2018, la seva segona millor dada des del 2006, després d’haver registrat al desembre 78.541 cotitzadors més (+0,4%).

L’alça del 0,72%, que preveu actualment per al quart trimestre, unit al creixement del 0,6% en els trimestres precedents, suposarà una taxa de creixement per a l’any 2018 d’entorn del 2,52%, lleugerament per sota del 2,6% pronosticat pel Govern el mes d’octubre passat, quan va baixar una dècima l’anterior previsió realitzada per l’Executiu de Mariano Rajoy.

Notícies relacionades

Per a la realització del seu últim pronòstic, l’Autoritat Fiscal ja comptava amb la informació procedent del 80% dels indicadors relatius al mes d’octubre; del 40% dels del novembre, i del 30% dels del desembre.

En les seves pròximes actualitzacions, l’AIReF inclourà les dades de l’índex de producció industrial (IPI); a més de la retribució bruta i les vendes totals de les grans empreses, per proporcionar un pronòstic més detallat.