Conflicte laboral

Els treballadors d'Amazon a Madrid culminen per Reis un 2018 de vagues

Els sindicats xifren en el 60% el seguiment entre els 1.200 treballadors fixos, que no impedirà que els regals arribin a temps el 6 de gener

amazon-huelga-reyes

amazon-huelga-reyes

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els treballadors del centre d’Amazon de San Fernando de Henares (Madrid) han culminat les mobilitzacions del 2018 amb una vaga a principis del nou any, durant el 3 de gener i la matinada del 4. Molts dels regals amb què es despertaran els més petits el dia de Reis no hauran arribat en camell, sinó que hauran sortit d’aquest centre a la part del darrere d’una furgoneta d’una empresa subcontractada o a la motxilla d’un autònom d’Amazon Flex. Diferents fonts sindicals xifren en el 60% el seguiment de les aturades, tot i que reconeixen que, ja sigui per la feina dels empleats temporals o bé perquè Amazon ha redistribuït els paquets cap a altres centres, la majoria de regals arribaran a temps.

"Amazon és un gegant, no el tombarem en un dia", afirma un dels delegats de CCOO a San Fernando Douglas Harper. Els sindicats estan en peu de guerra amb l’empresa des de l’abril del 2018, quan Amazon va decidir abandonar el conveni d’empresa, la vigència del qual ja havia vençut, i passar-se al sectorial de Madrid. Els representants dels treballadors van considerar que això els feia perdre drets i aquests dies han posat d’exemple la clàusula de l’anterior conveni d’empresa, que incloïa una pujada de sou anual equivalent a la xifra de l’IPC. El 2018 va ser de l’1,2%, que s’hagués traduït, segons càlculs sindicals, entre 235 i 345 euros anuals extres. Des dels tres primers dies de vaga al març, el centre de San Fernando ha viscut un total d’11 dies d’aturades.

Aquesta aplicació unilateral del conveni està impugnada pels serveis jurídics de diferents forces sindicals amb representació a San Fernando, i el pròxim 19 de febrer està previst el primer judici sobre això. Des de l’empresa es trasllada en un comunicat: "Tot i que oferim una excel·lent remuneració, beneficis i condicions laborals, creiem en la millora contínua en tota la nostra xarxa, cosa que inclou un diàleg obert i directe amb els nostres empleats". Des dels sindicats es nega qualsevol acostament.   

Batalla mediàtica

Les vagues a San Fernando aquests dies previs a Reis no han sigut les úniques que ha patit el gegant del comerç electrònic. Treballadors de centres dels Estats UnitsAlemanya França també han protagonitzat aturades, reivindicant millors condicions laborals. 

Notícies relacionades

L’estratègia de les diferents centrals convocants a San Fernando –CCOO i la CGT– és la del desgast mediàtic, és a dir, vincular cada data destacada de consum a un conflicte laboral. Aquesta ha sigut la línia seguida durant el 2018, amb protestes durant el Prime Day, el Black Friday, els dies pròxims a Nadal i per Reis. I l’empresa ha contraatacat implementant a Espanya una estratègia que ja utilitza en altres països: incitant que treballadors de l’empresa expliquin a través de Twitter les bondats de treballar a Amazon.

Els perfils no són difícils de detectar, ja que són comptes de Twitter promoguts per la mateixa empresa i que comencen amb "@AmazonFC...". Els seus usuaris es presenten com a "ambaixadors" d’Amazon i es dediquen a publicar missatges lloant alguns dels beneficis que comporta treballar a Amazon o responent a comentaris negatius.