Sindicats

Ros (UGT): "És el moment de concretar o de mobilitzar"

El secretari general de la UGT a Catalunya considera que al gener hi ha d'haver avenços significatius en els espais compartits amb patronal i Govern, tant a nivell estatal com a Catalunya

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, espera un 2019 de pactes, però no descarta que acabi sent un any de mobilitzacions sindicals. Així ho ha manifestat en un esmorzar amb periodistes aquest dijous, en el qual ha instat el Govern central, la Generalitat i les patronals a asseure’s en els òrgans de concertació social per negociar uns nous pressupostos, acabar de derogar alguns dels principals aspectes de les reformes laborals del PP i poder tancar els convenis encallats fins ara per assegurar increments salarials superiors als registrats de mitjana fins ara. 

"Ja hem parlat prou [...]. És el moment de concretar o de mobilitzar", ha alertat Ros amb referència al preacord tancat a nivell estatal entre sindicats i el Govern del PSOE per derogar aspectes de la reforma laboral del PP com ara la ultraactivitat, la prevalença del conveni sectorial sobre el d’empresa i una regulació més gran de la subcontractació. En aquest sentit, el secretari general de la UGT a Catalunya ha donat de temps a l’Executiu de Pedro Sánchez fins al gener perquè s’aprovin avenços significatius.

Tant a nivell català com estatal, Ros ha reiterat la crida tant a les forces polítiques del Congrés dels diputats com al Parlament de Catalunya per aprovar uns nous pressupostos. Tot i que, no obstant, "no a qualsevol preu", ja que, segons ha afirmat Ros, "l’estabilitat és important, però els drets socials també".

Sobre aquests drets ha destacat, amb referència a les competències del president Quim Torra, la implementació integral de la renda garantida, la concreció pressupostària del Pacte Nacional per la Indústria i un pacte per a l’actualització de l’IPREM, per evitar efectes col·laterals perversos arran de la pujada del salari mínim interprofessional a 900 euros. Al Govern també li ha exigit que els nous pressupostos han de tornar a ser "veritablement socials" i que, en conseqüència, augmentin de manera significativa tant les partides de despesa social, com els impostos, com l’IRPF, a les rendes més altes.

Amb referència a les patronals, Ros les ha citat a implementar els acords de negociació col·lectiva rubricats a l’estiu perquè els salaris augmentin amb més intensitat, assenyalant els convenis d’empresa encallats com el principal problema. El secretari general de la UGT a Catalunya ha assenyalat la importància d’això, posant com a exemples les dades d’ocupació d’aquest tancament de l’any, amb un nombre d’afiliats similar al d’abans d’esclatar la crisi, però amb més atur. "Per molt que hi hagi reducció de l’atur, s’està cronificant la precarietat i la pobresa. Les dades no quadren quant a recuperació real". 

Els judicis del procés, moment clau

Notícies relacionades

Ros també ha fet referència a l’actualitat política i als previsiblement imminents judicis als líders independentistes presos. El líder de la UGT ha reivindicat que les sentències "han de ser proporcionals", ja que ha considerat que aquestes seran les que "més impacte en la vida social, política i econòmica després de la restauració de la democràcia" tindran a Catalunya. I "si es vol la concòrdia" la sentència ha d’anar "d’acord" amb l’esmentada importància, ha reflexionat.

També ha tingut paraules per a un altre dels temes estrella del debat mediàtic: VOX. "Per desgràcia, ja podem dir que som europeus", amb referència als 12 diputats aconseguits per la formació d’extrema dreta al Parlament d’Andalusia. El secretari general de la UGT ha considerat que el 2019 ha de ser un any de combat i aïllament d’aquestes formacions, i que per a això cal "més estat del benestar", ja que, segons la seva opinió, "les receptes són evidents".

Temes:

Ocupació UGT