Montero assumeix les dures sancions del PP contra béns a l'estranger no declarats

La CE denuncia que les multes vinculades al 'model 720' violen cinc llibertats comunitàries

L'avantprojecte de llei contra el frau valida el règim d'infraccions qüestionat per Brussel·les

zentauroepp46318266 madrid 20 12 18  pleno en el congreso  maria jesus montero  181220095556

zentauroepp46318266 madrid 20 12 18 pleno en el congreso maria jesus montero 181220095556 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La ministra d’Hisenda socialista, María Jesús Montero, ha assumit la duresa del règim sancionador que el seu antecessor Cristóbal Montoro va dissenyar per a l’incompliment de l’obligació de declarar béns i drets a l’estranger, a través del‘model 720’ que va crear la llei antifrau del 2012

L’avantprojecte de llei de mesures antifrau de la ministra María Jesús Montero, sotmès a informació pública el 23 d’octubre passat, no només reprodueix el sistema de recàrrecs, multes i sancions que la Comissió Europea amenaça de portar al Tribunal de Justícia Europeu. A més, l’avantprojecte socialista amplia l’obligació de declarar béns i drets a l’estranger a la tinença de monedes virtuals fora d’Espanya. 

El Govern de Mariano Rajoy va desatendre el 2017 l’exigència de la Comissió Europea de suavitzar en el termini de dos mesos el règim sancionador “discriminatori i desproporcionat” vinculat a aquesta potent eina contra l’ocultació de béns a l’estranger que, entre altres qüestions, havia servit per perseguir el frau fiscal de contribuents com Rodrigo RatoJordi Pujol o Mario Conde o per investigar els anomenats‘Papers de Panamà’.

En els últims dies ha sortit a la llum el duríssim dictamen que el comissari d’Economia, Pierre Moscovici, va remetre al Govern de Rajoy el 15 de febrer del 2017, del qual llavors només es van conèixer les línies generals.

Segons s’ha sabut ara, en aquest dictamen la Comissió Europea considera que el règim sancionador del ‘model 720’, a més de “discriminatori i desproporcionat”,  vulnera ni més ni menys que cinc llibertats comunitàries. En concret cita la lliure circulació de persones, la lliure circulació de treballadors, la llibertat d’establiment, la lliure prestació de serveis i la lliure circulació de capitals. El text és “absolutament demolidor”, valora l’advocat Alejandro del Campo, del despatx DMS Consultoria que el febrer del 2013 va denunciar el règim sancionador del model 720 davant de la Comissió Europea.

Multes confiscatòries

El règim sancionador que tants rèdits ha donat a l’Agència Tributària en termes de lluita contra el frau estableix multes que poden arribar a superar el valor del 100% dels dipòsits bancaris, els immobles o els béns a l’estranger no declarats, o declarats voluntàriament fora de termini. A més, s’estableix que la no-tributació per aquests béns no prescriu mai.

Aral’avantprojecte socialista de mesures contra el frau fiscal reprodueix literalment les multes de 5.000 euros per cada dada no declarada o inexacta. A més, de forma tàcita, es manté la no-prescripció dels béns no declarats i la sanció de fins al 150% del deute tributari vinculat a aquests béns.

Des de l’actual Ministeri d’Hisenda s’interpreta el dictamen de febrer del 2017 de la Comissió Europea com a part d’un procés habitual d’intercanvi d’informació amb un Estat membre. I es fa notar que el procés obert per la Comissió Europea sobre el model 720 encara no ha acabat i que la CE encara no ha decidit si arxiva l’expedient o si acudeix al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Els dos punts de vista

Des del punt de vista de la CE, el sistema sancionador vinculat a l’incompliment de declarar béns i drets a l’estranger és “discriminatori” respecte d’aquest mateix incompliment vinculat a l’interior del país. Per exemple, amb caràcter general no presentar una declaració fiscal comporta una multa de 200 euros de l’Agència Tributària; aquesta multa és 50 vegades superior en el cas del ‘model 720’ (10.000 euros).

A partir d’aquest tipus de comparacions, la CE arriba a la conclusió que un contribuent que inverteix en Espanya està en millors condicions que un altre que inverteixi fora i que això “pot influir negativament en la decisió d’invertir a l’estranger o en les decisions d’altres ciutadans de la UE que desitgin traslladar-se a Espanya”.

Notícies relacionades

El Govern de Mariano Rajoy va respondre al seu dia a aquestes consideracions apuntant que “els instruments jurídics de la UE per a l’intercanvi d’informació entre autoritats tributàries no garanteixenl’obtenció de la informació sol·licitada mitjançant el model 720” i que davant d’aquesta “incapacitat de l’Administració Tributària per exercir la seva sobirania fiscal fora del seu territori de jurisdicció” estava justificada la necessitat d’un règim sancionador sever, garant del compliment de l’obligació d’informació en matèries relacionades amb la lluita contra el frau i l’evasió fiscal.

Més de 150.000 milions aflorats

Segons estadístiques de l’Agència Tributària, més d’un terç del saldo global declarat es concentra a Suïssa i Luxemburg. Atenent els immobles, els imports més grans declarats se situen a França i el Regne Unit.

.