PER AL 2019

El BOE publica la pujada d'almenys el 2,25% del sou dels funcionaris

snchez

snchez

2
Es llegeix en minuts

El ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ (BOE) ha publicat aquest dijous el reial decret-llei pel qual s’aprova la pujada d’almenys el 2,25% de la retribució de 2,5 milions d’empleats públics per a l’exercici 2019, xifra a què podrà afegir-se un 0,25% lligat a l’evolució del PIB i un altre 0,25% procedent de fons addicionals. Aquest increment va ser aprovat pel Consell de Ministres celebrat a Barcelona el 21 de desembre passat a través d’un real decret-llei amb el qual el Govern garanteix que la pujada es fa efectiva des de l’1 de gener del 2019.

En l’exposició de motius del real decret-llei, el Govern justifica la norma de pujada salarial amb el fet que la pròrroga automàtica dels Pressupostos de 2018 comporta la impossibilitat de fer efectiu l’increment de les retribucions de funcionaris amb efectes des de l’1 de gener del 2019, i que si la llei de PGE no tingués modificacions, es podrien arribar a congelar les retribucions de tots els empleats públics “sense que existeixin raons de política econòmica que justifiquin aquesta situació”.

S’hi suma, afegeix, la necessitat que les administracions autonòmiques i locals puguin traslladar en temps i forma a la seva pròpia normativa pressupostària els criteris d’increment retributiu per a l’exercici 2019, “sobretot si es tenen en compte les pròximes convocatòries electorals que tindran lloc en l’àmbit autonòmic i local l’any que ve”.

El contingut del real decret-llei dona compliment als acords amb les organitzacions sindicals en matèria retributiva, assolits en el marc del II Acord per a la millora de l’ocupació pública i les condicions de treball, firmat pel Govern de Mariano Rajoy i les organitzacions sindicals CCOO, UGT, i CSIF el 9 de març passat.

En concret, l’increment del 2,25% el cobraran tots els empleats públics de totes les administracions de manera lineal. En total, en un escenari de màxims, la pujada salarial podria arribar al 2,75%, tot i que per a això el PIB hauria de créixer el pròxim any un 2,5%, i la previsió és que ho faci un 2,3%.

Si l’avenç del PIB és igual al 2,1% l’increment salarial final (comptant amb la pujada fixa del 2,25%) serà del 2,30%, mentre que si l’economia espanyola creix un 2,2%, l’increment total del sou serà del 2,35%, del 2,40% si el PIB és igual al 2,3%, del 2,45% si el PIB és igual al 2,4% i del 2,5% si l’economia acaba l’any amb un creixement igual o superior al 2,5%.

A aquesta xifra caldria sumar el 0,25% de fons addicionals, que hauran de negociar els sindicats amb cada administració, amb la qual cosa l’escenari de màxims recull una pujada del 2,75% per al 2019.

Notícies relacionades

Tenint en compte les previsions del Govern, que estimen un creixement del 2,3% per al 2019, tot apunta que el salari dels funcionaris creixeria un 2,4% l’any que ve. A aquesta xifra, depenent de l’administració, se li podria sumar un altre 0,25%, per la qual cosa hi haurà casos en què la pujada podria arribar fins al 2,65%.

La millora retributiva beneficiarà les 2,5 milions de persones que componen el sector públic de les tres administracions (estatal, autonòmic i local) i tindrà un cost, per a aquest any i el que ve, de 3.625 milions d’euros. En aquest cost, s’inclou tant l’increment fix (2,25%) com els fons addicionals (0,25%) i el variable (0,25% vinculat al PIB) l’import del qual dependrà de l’increment del PIB.

Temes:

Funcionaris