Sortida del Regne Unit de la Unió Europea

Macron assumirà plens poders per legislar davant d'un 'brexit' dur

L'Assemblea Nacional autoritza el Govern a adoptar per decret mesures davant de la sortida del Regne Unit de la UE

Es preveu avalar als francesos els períodes de cotització al Regne Unit fins al setembre del 2019

monmartinez40980574 france s president emmanuel macron  l  and britain s prime m171117180007

monmartinez40980574 france s president emmanuel macron l and britain s prime m171117180007 / JONATHAN NACKSTRAND

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado

Quan falten menys de cent dies de la data oficial del “brexit”, fixada per al 29 de març, l’amenaça d’un divorci sense acord està lluny de dissipar-se. En aquest context, anticipant les possibles conseqüènciesd’una sortida desordenada del Regne Unit de la Unió Europead’una sortida desordenada del Regne Unit , França compta ja amb un projecte de llei destinat a contrarestar els danys col·laterals d’aquest hipotètic escenari.

El projecte de llei, aprovat per l’Assemblea Nacional el 10 de desembre passat, “autoritza el Govern a adoptar per decret les mesures de preparació per a la sortida del Regne Unit de la UE”. El projecte de llei, que ha de ser ratificat pel Senat el 17 de gener, concerneix tres qüestions clau: la situació dels ciutadans francesos residents en territori britànic, l’estatus delsbritànics residents a França i, en especial, el control de la frontera francobritànica.  

Ciutadans francesos

Per protegir els drets dels ciutadans francesos que tornin del Regne Unit, el text preveu reconèixer oficialment els diplomes i experiències professionals adquirides al país abans de la seva sortida de la UE. Segons el projecte de llei, el Govern d’Emmanuel Macron podria aprovar un decret per avalar els períodes de cotització, d’activitat o de formació realitzats al Regne Unit fins i tot sis mesos després del “brexit”, per assegurar l’accés dels seus ciutadans als seus corresponents drets i ajuts socials.

Ciutadans britànics

Pel que fa alsciutadans britànics residents a França, l’Assemblea Nacional ha confirmat que l’estatus dels funcionaris britànics no tindrà cap canvi. A través d’aquest projecte de llei, el Govern es reserva la possibilitat de redefinir les condicions legals de residència dels ciutadans britànics instal·lats actualment a França, així com la normativa que regula actualment les activitats econòmiques relacionades amb el Regne Unit en territori gal.

La frontera

Notícies relacionades

En el marc d’aquest projecte de llei, la qüestió de la frontera francobritànica té vital importància. El focus se centra en la gestió dels ports i els controls duaners. Per evitar el col·lapse dels controls a la frontera, l’Executiu podria posar en marxa, recorrent a un règim normatiu simplificat, la instal·lació d’infraestructures portuàries, ferroviàries, de trànsit aeri i viari. Infraestructures imprescindibles per controlar tota mercaderia, així com el trànsit de passatgers, la procedència del qual o destinació sigui el Regne Unit.

En cas d’un desenllaç sense acord, aquest pla de contingència permetrà a França protegir els seus principals interessos. Si bé, aquest paquet de mesures està subordinat al proposat per la Comissió Europea el 19 de desembre passat, i el seu caràcter és exclusivament temporal.