MACRODECRET LABORAL

El Govern penalitzarà els contractes de curta durada

L'Executiu elevarà les cotitzacions socials que hauran de pagar les empreses, del 36% al 40%

Al decret s'hi inclourà la pujada de les pensions, l'augment de la cotització màxima i l'acord sobre autònoms

valerio

valerio

4
Es llegeix en minuts

El Govern aprovarà aquest divendres en Consell de Ministres un 'macrodecret’, que endureix la cotització per als contractes de curta durada, inclou la pujada de les pensions, l’augment del 7% de la cotització màxima i l’acord d’autònoms pel qual la base mínima de cotització dels autònoms pujarà un 1,25% el 2019.

Segons l’esborrany del reial decret a què ha tingut accés Europa Press, la necessitat de lluitar contra l’abús en la celebració de contractes temporals de curta durada requereix l’adopció de mesures "urgents". Així, l’Executiu pretén equiparar la protecció social dels treballadors que subscriuen aquest tipus de contractes amb els qui han pogut subscriure un contracte de feina de curta durada més àmplia i, d’altra banda, incrementar les cotitzacions en aquests contractes com a mesura dissuasiva per a l’empresari.

L’article 151 de la llei general de la Seguretat Social serà modificat amb l’objectiu d’elevar l’increment en la cotització per la celebració d’aquest tipus de contractes, del 36% actual al 40%. Segons l’esborrany, "aquesta mesura tindrà una incidència positiva en els ingressos del sistema de la Seguretat Social, ja que implica una recaptació més gran, alhora que pot ser desincentivadora perquè l’empresari recorri a aquesta mena de contractes.

"Aquest increment d’ingressos justifica també l’adopció d’aquesta mesura mitjançant un reial decret llei, ja que l’important dèficit que manté el sistema de la Seguretat Social requereix l’aprovació de mesures urgents que incrementin la recaptació," apunta el text. Així mateix, aquest increment de la cotització va lligat a una millora de la protecció social d’aquests treballadors per aplicar als dies treballats i cotitzats un "coeficient de temporalitat".

Als contractes de caràcter temporal que tinguin una durada efectiva igual o inferior a cinc dies, a efectes d’acreditar els períodes de cotització necessaris per causar de dret a les prestacions de jubilació, incapacitat permanent, mort i supervivència, incapacitat temporal, maternitat i paternitat,  cada dia de feina es considerarà com 1,4 dies de cotització. El text apunta que aquesta previsió no serà d’aplicació en els supòsits de contractes a temps parcial, de relleu a temps parcial i contractes fixos-discontinus.

Després de la roda de premsa posterior a la firma de l’acord assolit amb les organitzacions d’autònoms en el qual es contempla la pujada de la base mínima de cotització, la ministra de Treball, Magdalena Valerio, ha afirmat es tracta d’"un esborrany provisional" que ha de passar per la comissió de secretaris d’Estat i sotssecretaris, a la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics i que, posteriorment, ha de ser validat en el Consell de Ministres d’aquest divendres.

Malgrat això, ha deixat clar que la idea és "desincentivar aquest tipus de contractes" de curta durada. "S’utilitza aquest contracte amb certa freqüència de dilluns a divendres i després el cap de setmana per aquests treballadors. Això és dolent per als treballadors, que tindran menys temps cotitzat, però aquest tripijoc també és bastant dolenta per al sistema", ha apuntat. També se suspèn l’aplicació del sistema de reducció de les cotitzacions per contingències professionals a les empreses que hagin disminuït de manera considerable la sinistralitat laboral.

La cobertura de la contingència d’atur als contractes per a la formació i l’aprenentatge subscrits amb alumnes treballadors en els programes públics d’ocupació i formació, incloent-hi els programes d’escoles taller, cases d’oficis i tallers d’ocupació, serà d’aplicació en els contractes que se subscriguin a partir de la data d’entrada en vigor d’aquest reial decret.

Pensions

Un altre dels canvis que s’inclou en aquest 'macrodecret’, és el del nou índex de revalorització de les pensions, pel qual aquesta prestació passarà a revisar-se cada any amb un indicador lligat a una mitjana de l’IPC interanual dels últims 12 mesos.

Notícies relacionades

Aquest mecanisme, que substituiria oficialment a partir del 2020 l’índex de revalorització de les pensions actual pel qual aquestes pugen un 0,25%, mentre la Seguretat Social tingui dèficit, farà que les pensions pugin com l’IPC, però no la dada d’un mes concret (abans del 0,25% es prenia l’IPC interanual del novembre), sinó que es tindrà en compte la mitjana dels últims 12 mesos (de novembre de l’any corrent al desembre de l’any anterior).

Sancions

En aquest reial decret, també s’hi inclou la mesura anunciada aquest dimecres per la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, en la qual es recull que se sancionarà les empreses amb un mínim de 3.126 euros i un màxim de 10.000 euros de multa per cada treballador que estigui mal enquadrat en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) havent d’estar en el Règim General o pel transvasament de treballadors del Règim General al RETA. Així mateix, a l’esborrany s’hi inclou l’increment d’un 1,25% de la base mínima de cotització dels treballadors autònoms a partir de l’1 de gener del 2019, fins als 944,35 euros al mes, i el tipus de cotització serà del 30%, i per això els autònoms persones físiques hauran de pagar 5,36 euros més al mes (64 euros més a l’any) del que paguen actualment, tot i que a canvi rebran una protecció més gran.

Temes:

Ocupació