ENERGIA

El Govern exigirà plans de transició justa a les elèctriques que tanquin les centrals

GRAF2442 MADRID, 26/12/2018.- La ministra para la Transición Ecológica, Teresa Ribera,2ºd., posa con los con los presidentes de Castilla y León, Juan Vicente Herrera de Asturias, Javier Fernández y de Aragón, Francisco Javier Lambán ,i-d., tras la reunión hoy en la sede del ministerio para tratar la situación de las zonas afectadas por el cierre de centrales y minas de carbón. EFE/J.J. Guillén

GRAF2442 MADRID, 26/12/2018.- La ministra para la Transición Ecológica, Teresa Ribera,2ºd., posa con los con los presidentes de Castilla y León, Juan Vicente Herrera de Asturias, Javier Fernández y de Aragón, Francisco Javier Lambán ,i-d., tras la reunión hoy en la sede del ministerio para tratar la situación de las zonas afectadas por el cierre de centrales y minas de carbón. EFE/J.J. Guillén / J.J. Guillén (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El Ministeri per a la  Transició Ecològicaexigirà a les companyies elèctriques que tanquin centrals tèrmiques de carbó plans de transició justa que permetin donar un futur a les zones on es troben aquestes plantes. El secretari d'Estat d'Energia, José Domínguez Abascal, s'ha manifestat així després de la reunió que ha mantingut la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, amb els presidents autonòmics d'Astúries, Javier Fernández; Aragó, Javier Lambán, i Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, que han assenyalat que s'ha d'exigir responsabilitat amb les zones on són les centrals a les elèctriques que durant anys n’han obtingut beneficis.

Domínguez Abascal ha dit, no obstant això, que "no podem enganyar-nos" i que la transició energètica, que no l'ha inventat l'Administració General de l'Estat, sinó que ve de normatives europees, "l'hem de fer". La transició energètica és una exigència davant de l'escalfament global i la necessitat de reduir les emissions de CO2 a l'atmosfera que exigeix la Unió Europea. 

"No és el Ministeri qui posa limitacions o diu que s'han de tancar. Hi haurà centrals més enllà del 2020", va assegurar el secretari d'Estat d'Energia. Domínguez va assenyalar que la reunió mantinguda amb els tres presidents autonòmics va estar marcada per "un clima de cooperació i de reconeixement de la realitat", centrant-se en el futur i en la transformació de la mineria i "no en una desaparició del sector".

Notícies relacionades

Respecte a les empreses mineres, va recordar que per continuar amb la seva activitat més enllà del 31 de desembre hauran de tornar els ajuts que van rebre, ja que així ho estableix la Unió Europea. No obstant això, va assenyalar que ja hi ha dues empreses (l'aragonesa Samca i la castellanolleonesa Hijos de Baldomero García, segons van indicar els presidents autonòmics) que han comunicat el Ministeri que estan disposades a procedir a aquesta devolució dels ajuts per mantenir la seva activitat més enllà d'aquesta data.

Per a això, Domínguez va indicar que s'estan "explorant mecanismes" per flexibilitzar els terminis de la devolució dels ajuts i que puguin "ser capaces de continuar la seva activitat".