amb efectes des de l'1 de gener del 2019

Sánchez anuncia que el Consell de Ministres del 21-D aprovarà una pujada del 2,75% per als treballadors públics

El Govern aprovarà aquesta mesura en el Consell de Ministres de Barcelona

L'alça salarial resultant depèn que l'economia creixi per sobre del 2,5% el 2018

abertran45972269 madrid 20 11 2018  pol tica   sesi n de control al gobierno 181218103708

abertran45972269 madrid 20 11 2018 pol tica sesi n de control al gobierno 181218103708 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que el Consell de Ministres del 21 de desembre aprovarà una pujada de fins al 2,75% per als empleats públics amb efectes des de l’1 de gener del 2019.

Segons ha explicat el president al Senat, d’acord amb el pacte assolit entre els representants sindicals i el Govern de Mariano Rajoyel març passat, el sou del conjunt dels empleats públics pujarà el 2,25% amb caràcter general el 2019. A aquest percentatge del 2,25%, "s’hi podrà sumar un altre 0,25%" vinculat a un creixement del PIB per sobre del 2,5% el 2018. El Govern preveu que el PIB creixerà aquest any el 2,6%, si béel Banc d’Espanya acaba de rebaixar la seva previsió al 2,5%.

Al 2,5% resultant (2,25% més 0,25% vinculat al creixement del PIB), el Govern està disposat a afegir-hi un altre 0,25% opcional per als empleats públics de l’administració central provinent dels anomenats "fons addicionals", segons es desprèn de l’anunci de Pedro Sánchez, que s’ha mostrat "compromès fermament amb l’enfortiment de la funció pública".

Tot això donaria com a resultat una pujada del 2,5% amb caràcter general i del 2,75% per a l’administració central, que pot acabar arrossegant la resta de les administracions.

Satisfacció sindical

L’organització sindical CSIF "es felicita d’aquest anunci", si bé "espera a conèixer el contingut del decret que s’aprovarà divendres per comprovar que, efectivament, aquesta pujada es produirà sense més demora", segons ha informat en un comunicat.

Aquest mateix matí, CSIF ha mantingut una reunió amb el director general de Funció Pública, Javier Rueda Vázquez, en la qual ens ha informat de primera mà d’aquestes qüestions. "La pujada, tal com s’havia acordat, es traduirà en un 2,25% fix, al qual s’afegirà un altre 0,25 lligat a l’objectiu del PIB (un PIB del 2,5), més un 0,25% addicional de massa salarial", aclareix la nota sindical. "Funció Pública ens ha traslladat que podrien fins i tot negociar-se els fons addicionals del 2018, 2019 i 2020, per la qual cosa aquest percentatge addicional es podria elevar-se aquest any al 0,75, tal com reclama CSIF", s’apunta.

Segons aquesta organització sindical, "l’anunci es produeix després de les protestes protagonitzades per la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), que ahir mateix va sortir al carrer per reclamar que aquesta pujada es faci efectiva l’1 de gener, tal com recull l’acord firmat amb l’anterior Govern."

Fons addicional del 0,25%

L’acord laboral de març incloïa que "cada Administració Pública", en cada un dels exercicis pressupostaris afectats (2018, 2019 i 2020), "prèvia negociació col·lectiva en el corresponent àmbit de negociació, podrà destinar un percentatge addicional de la seva massa salarial per a, entre altres mesures, la implantació de plans o projectes de millora de la productivitat o l’eficiència, la revisió de complements específics entre llocs amb funcions equiparables, l’homologació de complements de destinació, o l’aportació a fons de pensions". Per al 2019, aquest percentatge addicional negociable es fixa en el 0,25%. A més, l’acord preveu que "les Administracions públiques en situació de superàvit pressupostari puguin elevar l’esmentat percentatge en cadascun dels anys i fins a un màxim d’un 0,3%" (aquesta situació es dona en nombroses administracions locals i es podria donar en alguna comunitat autònoma).

Notícies relacionades

En el seu discurs, Sánchez ha donat a entendre que la pujada salarial per als empleats públics que el Govern preveu aprovar abans que acabi l’anyinclourà la pujada afegida del 0,25%en concepte de "fons addicionals", almenys per a l’administració central. Així, la pujada total el 2019 podria arribar al 2,75% en l’administració central, amb un previsible efecte arrossegament per a la resta de les administracions autonòmiques i locals.

La redacció d’EL PERIÓDICO està treballant en aquests moments per ampliar aquesta informació, que passarà a actualitzar d’aquí uns minuts. Si vol rebre al mòbil alertes sobre aquesta notícia o d’altres es pot descarregar les aplicacions d’EL PERIÓDICO per a Android o IOS. Per rebre cada dia al correu electrònic les notícies, reportatges i articles d’opinió publicats aelperiodico.com, doni’s d’alta als nostres butlletins informatius. També et pots subscriure per consultar ‘online’ l’edició impresa o rebre-la diàriament al domicili, disfrutaràs de tots els avantatges i descomptes de pertànyer alClub TR3SC.

Temes:

Funcionaris