INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Imputat Joan Gaspart per una presumpta estafa a un príncep saudita

Segons la querella, l'empresari va ocultar més de 16 milions d'euros d'impagaments a la Seguretat Social

abertran46148127 barcelona 05 12 2018 sepelio por josep lluis nu ez en la ima181217104258

abertran46148127 barcelona 05 12 2018 sepelio por josep lluis nu ez en la ima181217104258 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’empresari Joan Gaspart i els seus fills Joan i Josep Gaspart han sigut citats a declarar com a investigats a causa de la querella per presumpta estafa presentada pelpríncep saudita Turki bin Nasser.

Gaspart ha de comparèixer al jutjat el 21 de desembre a les 10 hores, mentre que els seus fills estan citats junt amb el seu representant legal el dia 14 de gener.

El 9 d’octubre del 2018, la Secció Setena de l’Audiència Provincial de Barcelona va admetre a tràmit la querella criminal per estafa contra l’expresident del Barça presentada per la representació legal de Barcelona Project’s, de la qual és propietari el príncep saudita Turki bin Nasser.

Els magistrats de l’Audiència van estimar el recurs d’apel·lació de l’acusació contra el sobreseïment provisional i  arxiu de la querella per part del Jutjat d’Instrucció número 16 de Barcelona, que en la mateixa interlocutòria havia ordenat la incoació penal de diligències prèvies a pesar de dictar tot seguit la inadmissibilitat.

Complex Reial

El març del 2018, l’empresa Barcelona Project’s SA  va presentar la querella per presumpta estafa i ocultació dolosa dels impagaments a la Seguretat Social. Barcelona Project’s SA és propietària a Barcelona del denominat Complex Reial, que inclou l’Hotel Fairmont Rey Juan Carlos I i el Palau de Congressos de Catalunya.

Joan Gaspart era l’encarregat de l’arrendament i explotació del complex a través de la seva societat HUSA. El president de Barcelona Project’s és el príncep saudita Turki bin Nasser bin Abdulaziz al-Saud.

Com a mesura cautelar per assegurar les responsabilitats civils se sol·licitava "la prestació de fiança per part de la querellada de 16.637.512,30 euros, corresponents als deutes ocultats ara derivats per la Seguretat Social, així com a l’import estafat mitjançant la hipoteca sol·licitada i apropiada indegudament". O en el seu cas, l’embargament preventiu de béns.

A tocar de la fallida

La querella se centra en l’estafa "per la dolosa ocultació dels impagaments a la Seguretat Social per import de més de 15 milions d’euros per part de les societats Hostaleria Unida SA, (Husa) i Banquetes Reunidos SL a la societat  Barcelona Project’s SA, fent servir per a això un acord de resolució de contracte en què es fixava un preu que d’alguna manera hauria sigut el mateix si no hagués existit l’engany omissiu".

Notícies relacionades

"És a dir, els querellats van ocultar dolosament els deutes contrets amb la Seguretat Social per, amb evident ànim de lucrar-se, pactar un preu en l’acord contret amb la querellada en perjudici d’aquesta última, acord que mai hauria sigut assolit si no s’hagués ocultat a la meva representada l’existència dels esmentats deutes", segons es planteja en la querella.

I continua: "No obstant, Husa i la família Gaspart, prevalent-se del seu reconeixement social i empresarial, van malbaratar per complet el Complex buscant el seu propi benefici (arribant a apropiar-se importants sumes de diners); van incomplir totes les seves obligacions i les que hi havia davant tercers; van portar el Complex a tocar de la fallida total".