informe de la Cambra de la Propietat

Les vivendes incorporades al parc de lloguer de BCN cauen als mínims des del 2007

L'increment dels preus de venda limiten la incorporació de nous pisos al parc de renda

Pis en lloguer a Ciutat Vella (Barcelona).

Pis en lloguer a Ciutat Vella (Barcelona). / CHRISTIAN MORALES

1
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

L’evolució del parc de vivenda de lloguer durant l’any 2018 resulta fins ara el més baix des del 2007, primer any de la crisi immobiliària i en què la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona disposa de dades del mercat barceloní, segons ha donat a conèixer l’organisme aquest dilluns. Des de principis del 2018 fins avui només s’han incorporat 2.068 vivendes a aquest parc, una dada que s’obté de la diferència entre els contractes firmats i els cancel·lats.

Segons la Cambra de la Propietat, aquestes dades s’expliquen perl’increment del preu de compravenda de les vivendes a la ciutat, la qual cosa fa més atractiu per al propietari vendre un pis que posar-lo de lloguer. L’estabilització dels preus del lloguer i les expectatives de control i regulació del mercat de Barcelona també són factors que expliquen, segons explica Òscar Gorgues, gerent de la Cambra, la poca incorporació de noves vivendes al parc de lloguer.

La xifra de noves vivendes incorporades al parc és menys de la meitat de les 5.992 que es van sumar a l’estoc total l’any 2007 i una tercera part de les 6.327 cases que es van sumar al parc el 2016.

El preu mitjà puja un 5%

Notícies relacionades

L’organisme immobiliari destaca que els 13.272 nous contractes de lloguer registrats a Barcelona per l’Incasòl durant el tercer trimestre del 2018 reflecteixen un preu mitjà del lloguer a la capital catalana de 948,86 euros, la qual cosa suposa una variació interanual del 5,03%. Quant al preu mitjà per metre quadrat, el lloguer es manté estable en 13,61 euros  i no ha experimenta variació interanual.

Aquesta tendència s’explica pel fet que la superfície mitjana de les vivendes llogades ha sigut superior a la del mateix període de l’any passat. De la implantació del mercat de lloguer per districtes durant el tercer trimestre del 2018 destaca que el lloguer mitjà més elevat és el de Sarrià-Sant Gervasi i el més econòmic, Nou Barris. Els barris que experimenten un creixement més significatiu són Ciutat Vella (8,53%) i Nou Barris (7,94%), i el més estable, Sant Martí (1,97%).