VAGA EL 12 DE DESEMBRE

El Govern plantejarà escurçar el termini de retorn de les pagues extres que deu als funcionaris

La proposta inicial contemplava tornar-les fins al 2026 i els sindicats van convocar vaga

zentauroepp45088004 barcelona 18 09 2018  econom a   reuni n de sindicatos y gen180918114003

zentauroepp45088004 barcelona 18 09 2018 econom a reuni n de sindicatos y gen180918114003

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern plantejarà retallar el termini de retorn de les pagues extres del 2013 i el 2014 que deu alsfuncionaris de la Generalitat en la negociació amb els sindicats, que han convocat vaga general per a dimecres que ve, 12 de desembre vaga general12 de desembre davant de l’última proposta de no acabar de tornar-les fins al2026.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha explicat que el seu objectiu és el d’arribar a un acord amb CCOO i UGT de Catalunya perquè desconvoquin la vaga.

“Els treballadors de la Generalitat han de poder cobrar com més aviat millor” ha remarcat el conseller, però ha recordat que està supeditat a l’actual regla de la despesa per a les comunitats autònomes fixada per l’Executiu central.

És per això que Puigneró ha demanat a PSC Comuns que pressionin el Govern perquè es modifiqui la llei d’estabilitat pressupostària, que determina aquesta regla, i ha remarcat la seva “coresponsabilitat” que els funcionaris acabin cobrant les pagues, una quantitat que ascendeix a un total de 1.100 milions d’euros.

També ha assenyalat que es poden contemplar altres aspectes per desencallar les negociacions, com la productivitat i el pla de pensions: “Està tot sobre la taula”, ha defensat, i ha assegurat que es pactarà amb els sindicats, ja sigui abans de la vaga o després.

Desacord

A l’última Taula General de la Funció Pública, a finals d’octubre, la Conselleria va proposar als sindicats retornar les pagues pendents de manera fraccionada fins el 2026, rebutjant l’opció de recuperar el 10% de la del 2013 el 2018, tal com havien acordat les dues parts cap a un any amb el Govern anterior.

En concret, la proposta preveia que es tornés la primera de 2019 fins el 2022, amb el pagament d’un 10%, un 20%, un 35% i un 35%, respectivament, i la segona de 2023 fins a 2026, amb el pagament d’un 25% anual.

“Vam fer una primera proposta de fer-ho en vuit anys. ¿Per què es va fer? Perquè, quan es va retornar la paga extra del 2012, el mateix govern del PP va determinar que es tornaria en quatre anys. Una paga en quatre anys. Doncs, vam dir, com a proposta de sortida, si una paga es va tornar en quatre anys, dues, en vuit”, ha argumentat Puigneró.

Notícies relacionades

Davant d’aquesta proposta, els sindicats UGT i CCOO de Catalunya i l’IAC van trencar les negociacions i van convocar vaga: els dos primers una de general per al 12 de desembre i l’IAC una de dues hores per al 29 de novembre passat, amb la intenció de coincidir amb altres protestes que també ocorrien aquell dia com les d’Ensenyament, els estudiants i el personal sanitari.

Davant la convocatòria de CCOO i UGT de Catalunya, el Govern va oferir en una reunió per fixar els serveis mínims a començaments d’aquesta setmana augmentar fins al 25% el pagament de la paga de 2013 l’any que ve amb l’objectiu de “millorar la proposta inicial” i els representants sindicals van valorar positivament la voluntat del departament de negociar però els va resultar insuficient.