BORSA

El Comitè Assessor Tècnic de l'Ibex es reuneix aquest dilluns per decidir si exclou Dia

MásMóvil, Ence, Logista, Almirall i Gestamp, candidates a substituir-lo

zentauroepp45700541 dia supermercados  market181101175410

zentauroepp45700541 dia supermercados market181101175410 / ELISENDA PONS

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

Dia serà el pròxim valor que previsiblement abandonarà l’Ibex 35, després que el mes de juny passat fes el mateixAbertis –substituït per CIE Automotive–, ja que durant els últims mesos ha protagonitzat una alta volatilitat sobre la seva capitalització, segons el consens de diversos analistes.

El Comitè Assessor Tècnic (CAT) del’Ibex es reuneix aquest dilluns, 10 de desembre, i podria valorar la sortida de la companyia de distribució minorista del principal índex espanyol. En cas que es confirmi, Dia estaria fora del selectiu el tercer divendres després de la trobada del CAT, moment en què entraria el seu suplent.

El termini del voltant a 15 dies que Borses i Mercats Espanyols (BME) atorga per escometre canvis entre els membres de l’Ibex respon a una qüestió de prudència davant dels fons que repliquen l’índex mitjançant carteres indexades, de manera que així tenen prou temps per actuar.

Per al president del CAT, Mikel Tapia, que ocupa aquest càrrec directiu des de principis d’any, després de la mort de Blas Calzada, “ser a l’Ibex és com jugar a la Champions”, per la qual cosa “lògicament” hi ha empreses interessades en entrar.

Evolució de Dia

Les accions del grup de distribució han viscut un autèntic daltabaix els últims mesos. Fa un any, el preu de les accions era de 4,20 euros, mentre que divendres passat els títols de la firma van marcar mínims, en 0,55 euros.

La pressió dels inversors, sobretot fons, canvis a l’equip directiu i informes negatius que advertien del seu complicat futur van fer que l’octubre passat la cotització de les accions es desplomés: el 15d’octubre, les accions de la firma van passar dels 1,9 euros de l’inici a 1,1 euros. Des d’aleshores, ha continuat caient.

Candidates

Els experts coincideixen a assenyalar diverses companyies com a possibles candidates per substituir Dia. Els noms que sonen, segons volums de negociació, són MásMóvilEnceLogistaAlmirall Gestamp, les quals també han mostrat en diverses ocasions intenció d’arribar a ocupar un lloc entre les 35 empreses més representatives de l’economia espanyola.

L’analista de SelfBank Felipe López Gálvez aposta per la ‘teleco’, que capitalitza més de 2.500 milions d’euros, compta amb un volum de negociació “significatiu” i ha anat elevat el ‘free float’ fins al 54% actual. MásMóvil és l’empresa número 32 que més volum mou. L’expert també apunta Logista, amb una capitalització de 2.900 milions i un nivell de ‘free float’ “acceptable” (50%).

No obstant, formar part de l’Ibex, considerat entre inversors com “una marca molt potent”, també té desavantatges. Malgrat que els requisits d’informació són iguals per a tota empresa cotitzada, ser en aquest índex implica més atenció mediàticavisibilitat, per la qual cosa moltes prefereixen quedar-se ‘a l’ombra’. “Requereix estar tota l’estona sota lupa”, recalca l’analista de Renta4 Ana Gómez.

Segons l’opinió de l’analista de XTB Antonio Sales, qualsevol empresa ha de buscar ser a l’Ibex perquè és on són les empreses importants, per la qual cosa té més aspectes positius que negatius. “Tot i que hi ha més nivell d’exigència, davant passar desapercebuda sent en un altre lloc, el millor és jugar amb les grans”, apunta, afegint que tenir presència en el selectiu també permet transmetre més confiança.

Entrar a cotitzar en l’Ibex sol portar associat un augment del volum negociat perquè molts emissors de ETFs es veuen obligats a comprar aquests valors per poder fer una rèplica de l’índex. “La proliferació dels ETFs fa que sigui important no només pertànyer a l’índex de referència d’un país, sinó a determinats índexs sectorials, cada vegada més reclamats pels clients”, assevera López Gálvez.

Sortida i tranquil·litat

De fet, Sales adverteix que ser expulsat de l’índex també és negatiu, si bé considera que per a Dia pot ser bastant efectiu posant la vista en el mitjà termini ja que li permetrà reduir la volatilitat en l’actiu. “Si surt, passarà a estar més tranquil·la, deixarà de ser el focus i d’eclipsar el mercat, de manera que molts fons que l’han estat pressionant la deixaran en un segon pla”, remarca.

D’aquesta manera, malgrat que en un primer moment en sortirà perjudicada, la companyia presidida de forma provisional per Stephan DuCharme des que Ana María Llopis va dimitir, a mitjans del mes d’octubre passat, podrà estabilitzar-se i centrar-se en la reestructuració del seu negoci en el marc del nou pla estratègic.

Gómez també coincideix en què, ja que la cotització es mou tan a cop de notícia, sortir de l’Ibex “podria portar una mica d’estabilitat” a la detallista al deixar de ser tant al radar.

Amb tot, la seva sortida del selectiu espanyol arribaria en un dels pitjors moments pels que travessa la cadena de supermercats des que debutés a Borsa el juliol del 2011, ja que coincideix amb el cessament del conseller delegat, Ricardo Currás, i de la dimissió anticipada d’Ana María Llopis com a presidenta del grup, que van ser els encarregats de liderar-ne la sortida borsària fa vuit anys.

Les accions de Dia han perdut des de començament d’any més d’un 80% i en els últims mesos els seus títols han arribat a registrar mínims històrics, després d’haver anunciat un ‘profit warning’, la suspensió del dividend per al 2019 i la reorganització de la seva estructura organitzativa, a més d’estudiar el tancament de botigues no rendibles a Espanya, i fins i tot una possible ampliació de capital.

En aquest escenari, el fons Letterone Investment, en què participa el milionari rus Mikhail Fridman, es manté a l’espera després que hagi elevat la seva participació fins al 29% i se situï en el llindar del 30% que estableix l’obligació de llançar una OPA pel 100% de la companyia, segons l’actual legislació del mercat.

Requisits

El Comitè té en compte una sèrie de requisits per decidir si un valor és elegible o no per entrar en el selectiu, entre els que es troben el criteri que la capitalització mitjana a computar ha de ser superior al 0,3% de la capitalització mitjana de l’Ibex durant el període de control –que és de sis mesos i, concretament per a aquesta reunió, de l’1 de juny al 30 de novembre–, així com altres de relacionats amb la liquiditat que, en alguns casos, es basen en certa subjectivitat.

Entre els factors de liquiditat, el CAT basa la seva decisió en diverses qüestions d’aspecte més tècnic però menys mecànic, com la resiliència del llibre d’ordres o la forquilla de preus que correlaciona l’oferta i la demanda, considerats addicionals i de diferenciació. També es poden prendre decisions extraordinàries en cas que la capitalització caigui en excés.

Notícies relacionades

Gómez, de Renta4, assegura que Dia no compleix el primer criteri del 0,3%. No obstant, no ho considera suficient perquè la seva sortida de l’índex estigui clara només per aquest fet, ja que no és l’únic valor que es troba en aquesta situació. Mediaset, Tècniques Reunides i Indra tampoc el compleixen.

Segons càlculs fets per l’analista de SelfBank Felipe López Gálvez, el requisit del 0,3% ronda actualment els 1.700 milions d’euros, mentre que Dia amb prou feines supera els 400 milions d’euros. També explica que, per dades de dades de volum o de capitalització borsària, haurien de deixar fora altres valors, però considera que “aguantaran almenys fins al juny del 2019”.

Temes:

Ibex 35 Borsa