DISTRIBUCIÓ

Mercadona aporta l'1,1% del PIB i l'1,8% de l'ocupació de Catalunya

Un informe destaca que, directament, la cadena impacta en 643 milions a l'any en l'economia

mercadona

mercadona

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

L’activitat de la cadena de supermercats Mercadona aporta 2.494 milions d’euros de renda a Catalunya, xifra que suposa l’1,1% del PIB. Així ho assegura un informe elaborat per la Universitat de València (UV), l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que també calcula que la firma té un impacte positiu generant 64.255 llocs de treball, la qual cosa suposa l’1,8% del’ocupació  a la comunitat autònoma.

L’estudi utilitza dades de la cadena valenciana del 2017, i inclou no només l’impacte directe, sinó també l’indirecte i l’induït en termes de renda i ocupació.

De forma separada, el 2017 Mercadona va aportar 643 milions d’euros al PIB de Catalunya, el 0,3% del PIB de la comunitat. En aquest cas, s’inclouen els sous a la plantilla, els lloguers i els beneficis. La resta són impactes indirectes (el 53,5% del total, que corresponen a 1.334 milions) i als induïts (el 20,7%, que corresponen a 517 milions).

Quant a l’ocupació, l’impacte directe de la firma quant a plantilla és de 12.895 treballadors, als quals s’hi ha de sumar l’ocupació indirecta i la induïda.

Per sectors, el més beneficiat per l’activitat de Mercadona és el dels serveis, ja que concentra el 76,6% de la renda generada, especialment al comerç (42% del total). En el cas de l’ocupació, el 72,6% es genera també en els serveis (el 42,3% al comerç).  També destaca que el 18,2% de l’ocupació generada per Mercadona a Catalunya és del sector agroalimentari (11.722 llocs de treball), que inclou també la indústria agroalimentària.

L’informe també conclou que per cada euro de renda (salarislloguers beneficis) generat per Mercadona a les botigues, es generen també quatre euros en l’economia catalana, mentre que per cada lloc d’ocupació, se’n creen cinc més, "xifres que demostren l’important efecte tractor que Mercadona té en l’economia catalana", destaca el text.

Entre el 2012 i el 2017, la inversió conjunta de Mercadona i els seus interproveïdors especialistes en plantes de Catalunya va superar els 1.200 milions d’euros, destinats en bona mesura a l’obertura de noves fàbriques i línies de producció.

Notícies relacionades

Les compres de Mercadona a proveïdors catalans o amb producció a Catalunya el 2017 van ascendir a 3.631 milions d’euros. La firma compta en l’actualitat amb 259 supermercats i dos blocs logístics (Abrera i Sant Sadurní d’Anoia).

El futur

La companyia, que celebra aquest any el seu 25è aniversari a Catalunya, està actualment reformant les seves botigues per convertir-les en botigues eficients (són ja 70 de les 259). A més, l’empresa ha anunciat recentment el llançament a Catalunya del seu nou model de supermercat 'online' a partir del 2020. Per fer-ho, la firma comptarà amb dos magatzems logístics, un a la Zona Franca (parcel·la de 20.000 metres quadrats, nau de 10.500 metres) i un altre a Ripollet (parcel·la de 25.668 metres, on se n’ocuparan 14.650).

Temes:

Mercadona