Indústria

El Govern aprova la creació de l'Estatut de la Indústria Electrointensiva

En un RDL de mesures urgents s'inclou la compensació de costos de CO2 amb obligacions que evitin futurs 'Alcoa'

fcasals45388566 reyes  maroto foto bertran181008095744

fcasals45388566 reyes maroto foto bertran181008095744

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Ha sigut una eterna petició de la indústria electrointensiva i, després de l’anunci de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, fa uns mesos, de dur-la a terme, era qüestió de temps que es materialitzés. El Govern ha anunciat aquest divendres la creació d’un Estatut de Consumidors Electrointensius en el reial decret llei de mesures urgents per a l’impuls de la competitivitat econòmica en el sector de la indústria i el comerç, que també incorpora, tal com va avançar EL PERIÓDICO, la figura de les xarxes de distribució d’energia elèctrica tancada i la modificació del contracte de relleu per al sector manufacturer fins al 2023.

Així ho ha anunciat la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, en la seva primera roda de premsa després del Consell de Ministres en què ha desgranat les mesures d’un reial decret llei que firma el seu ministeri però en què ha treballat de manera intensa Transició Ecològica i Agricultura, segons ha dit. 

Aquest estatut es tracta d’un "primer pas" per, segons ha indicat Maroto, en el termini de sis mesos, realitzar el desenvolupament normatiu que reculli els drets i obligacions d’aquest gran consumidor elèctric i que, previsiblement, segons fonts d’aquest mitjà, inclourà mesures similars a les de França, com compensacions o exempcions en les tarifes d’accés a xarxes o en els costos de renovables.

 "És una demanda que fa temps que reclamem a l’Administració perquè la indústria electrointensiva espanyola tingui el mateix tractament que en altres països", assegurava fa uns dies en una conversa a EL PERIÓDICO Fernando Soto, secretari general de l’Associació d’Empreses amb Gran Consum d’Energia (AEGE), que representa 26 companyies industrials –entre les quals hi ha Alcoa–, amb 80 plantes i un consum de l’11% de la demanda anual elèctrica peninsular. Soto posava de manifest que l’any passat el consumidor espanyol va pagar una mitjana de 52 euros megawatt hora, mentre que l’alemany va pagar al voltant de 34 euros megawatt hora. "Si, a més, ells tenen una sèrie de compensacions, estem en clar desavantatge", va afegir.

A més, Reyes Maroto va confirmar que el Govern desbloquejarà la partida de 150 milions d’euros que va ser inclosa en els Pressupostos General de l’Estat (PGE) per al 2018 per compensar la indústria electrointensiva pelscostos indirectes per emissions de diòxid de carboni (CO2a partir del mes de desembre, amb la condició que aquestes empreses estiguin sotmeses a l’obligació de mantenir l’activitat productiva durant 3 anys, així com el 85% de la plantilla en cas d’acomiadament col·lectiu, i evitar així casos com el d’Alcoa.

Notícies relacionades

Segons Maroto, aquest paquet s’inscriu en el Marc Estratègic per a l’Espanya Industrial 2030 del Govern i en les 15 agendes sectorials que el desenvolupen.

Mesures per al comerç

Per la seva part, en matèria comercial, Reyes Maroto ha anunciat la regulació de la venda a pèrdues, una mesura "molt necessària per donar certesa jurídica als operadors", així com "diverses mesures" per reduir les càrregues administratives de les empreses.