energia

L'Aràbia Saudita defensa retallar la producció de cru en un milió de barrils diaris

L'OPE comença la seva trobada ministerial anual a Viena per decidir si redueixen els bombatges de cara al 2019

zentauroepp46158485 opep181206161138

zentauroepp46158485 opep181206161138 / CHRISTIAN BRUNA

1
Es llegeix en minuts

El ministre saudita de Petroli, Jalid al-Falih, ha defensat com a "adequada" una retallada de la producció de cru de l’OPEP d’1 milió de barrils diaris (mbd) per evitar un excés d’oferta en el primer semestre del 2019.

"Crec que un milió seria adequat", ha declarat Al-Falih a la premsa abans de l’inici de la 175a conferència ministerial dels 15 socis de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP).

"Volem que sigui una retallada suficient però no excessiva" i que es distribueixi entre els socis de l’OPEP "de manera equilibrada", va afegir.

"Volem equilibrar el mercat però no causar un xoc", ha assegurat el responsable de l’Aràbia Saudita, el productor més gran del grup i, per això, líder de l’organització.

A més, ha recordat que en alguns productors hi ha una "caiguda involuntària de la producció", que se sumaria a la retallada, en una al·lusió a casos com el de Veneçuela, on el bombatge s’ha desplomat per la crisi econòmica del país, o el de l’Iran, afectat per les sancions dels EUA.

Al-Falih, en qualsevol cas, ha dit que l’OPEP adoptarà una decisió que generi "un equilibri entre l’oferta i la demanda" després d’escoltar totes les posicions dels seus membres.

Ha precisat que tenia constància de peticions de retallada des de 500.000 fins a 1,5 milions de barrils diaris.

"Escoltarem les posicions dels membres i demà la dels països no OPEP", va afirmar.

Sobre la trobada de demà amb productors aliats de l’OPEP, com Rússia Mèxic, el responsable saudita va indicar que no descartava cap resultat, ja que encara no s’ha assolit cap acord amb aquests països.

"Totes les opcions estan sobre la taula", va concloure.

Després que l’OPEP advertís del risc que el 2019 el creixement de les extraccions superi el de la demanda global, als mercats s’espera que en les cites vieneses s’anunciï una nova limitació de subministraments.

Notícies relacionades

No obstant, el pla no agrada al president dels Estats Units, Donald Trump, que va advertir dimecres que el món "ni vol ni necessita" un augment dels preus del petroli, i va instar l’OPEP a mantenir sense canvis la seva producció actual.

Malgrat això, els ministres de l’OPEP i els seus aliats coincideixen a reconèixer la necessitat de restringir l’oferta en els pròxims mesos. 

Temes:

OPEP Petroli