Anar al contingut

Segons l'Amec

3.330 empreses catalanes pot ser que es vegin afectades pel 'brexit'

L'associació Amec alerta dels possibles riscos de la sortida del Regne Unit per a l'economia catalana, que poden arribar fins a l'1,8% del PIB català

El Periódico

3.330 empreses catalanes pot ser que es vegin afectades pel 'brexit'

L’Associació d’Empreses Industrials Internacionalitzades (Amec) xifra en un total de 3.330 les empreses catalanes que actualment mantenen activitat exportadora amb el Regne Unit i que es veuran afectades per la sortida d’aquest país de la Unió Europea. L’organització ha volgut advertir, en un comunicat fet públic aquest dimecres, que aquestes companyies mouen un volum de negoci de 4.031 milions d’euros anuals, cosa que equival a l’1,8% del PIB català, segons càlculs de l’associació.

L’Amec ha alertat les companyies tant catalanes com de la resta d’Espanya de les conseqüències d’un escenari de no acord, és a dir, el que es coneix com a 'brexit' dur. Això pot comportar que a partir del pròxim 1 d’abril del 2019 les empreses hauran de pagar aranzels, els productes hauran de passar per les duanes i els components britànics deixaran de poder ser exportats com a europeus. "Fins i tot en el millor dels escenaris les empreses exportadores necessitaran plans de contingència per definir possibles rutes d’acció", ha afirmat l’Amec en el comunicat.

En l’àmbit de tot Espanya, l’Amec assenyala l’economia del Regne Unit com la tercera destinació de les exportacions, ja que aquestes representen el 6,8% del total i un volum de 18.950 milions d’euros. Recollint dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’Amec apunta que les exportacions al Regne Units van representar el 2017 l’1,6% del PIB i les conseqüències del 'brexit' afectaran 11.695 empreses, el 7,2% del total de firmes exportadores.