Agenda econòmica

Calviño obre la porta a retardar la privatització de Bankia

"És una possibilitat que ens podem plantejar", diu la ministra en al·lusió als terminis per vendre l'entitat

El Govern preveu aprovar la nova Autoritat Macroprudencial el 14 de desembre

undefined46144640 nadia calvio desayuno europa press181205124922

undefined46144640 nadia calvio desayuno europa press181205124922 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha deixat la porta oberta a culminar la privatització de Bankia més enllà del 2019, que és el termini porrogat que es va autoconcedir l’Executiu de Mariano Rajoy per treure als mercats la participació de l’Estat en l’entitat nacionalitzada. 

En un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press aquest dimecres, la ministra va admetre que ampliar el termini del 2019 "és una possibilitat que ens podem plantejar, indubtablement"  en funció de com evolucionin els mercats financers, amb l’objectiu d’aconseguir el millor preu per al paquet accionarial en mans de l’Estat, superior al 60% del capital. "De moment, el valor i la situació del mercat no ens donen raons per prendre aquesta decisió (de privatització) en la conjuntura actual, però quan es privatitzi hi haurà un element de recuperació d’ajuts" al sector financer, va assegurar. 

Calviño tampoc va descartar la possibilitat de vendre a fons d’inversió la participació de l’Estat a Bankia: "No hem descartat res", va afirmar

Qüestió de preu

En l’actualitat, Bankia cotitza en l’entorn dels 2,80 euros per acció, lluny dels 4,06 euros a què es va col·locar l’últim paquet accionarial de l’entitat, del 7%. La ministra va eludir prendre aquest preu com a referència per a una pròxima col·locació de Bankia al mercat ja que, segons ha raonat, no és el mateix treure un paquet relativament menor d’accions que una participació "de control", deixant així la porta oberta a la venda d’un paquet major del 7%.

Dels 22.424 milions d’euros injectats per l’Estat en el rescat de Bankia tot just s’han recuperat 2.864 milions d’euros (el 12,77% del total) amb la venda dels paquets del 7,5% i el 7% el 2014 i el 2017, més 741 milions pagats en dividends.

Autoritat Macroprudencial

En el mateix acte informatiu, Calviño es va mostrar confiada que el 2018 es tancarà amb un creixement de l’economia del 2,6%, segons l’última previsió oficial, mentre el dèficit se situarà en el 2,7% del PIB i el deute públic podria quedar una mica per sota del 97% del PIB previst. Per al 2019 es manté la previsió d’un creixement del PIB del 2,3%.

A més, la ministra va anunciar el propòsit d’aprovar en el Consell de Ministres del 14 de desembre la creació de l’Autoritat Macroprudencial amb la qual el Govern pretén estar vigilant davant de la possible formació de noves bombolles financeres. L’objectiu, va dir, és evitar els desequilibris que van donar pas a la gran crisi del 2008

Calviño va afegir que aquesta autoritat, que donarà recomanacions i instarà a actuar els supervisors competents, suposa en realitat la institucionalització de la coordinació entre el mateix Ministeri, el Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

També es preveu tenir llest al gener un 'llibre blanc' sobre la governança de les institucions econòmiques del país, on revisarà el seu funcionament i buscarà mesures per millorar-lo

Taxa Google

Notícies relacionades

En les pròximes setmanes, abans que acabi l’any, també es preveu portar al Consell de Ministres per a la seva aprovació el projecte de llei per a la creació del nou impost digitalnou impost digital. La ministra va reafirmar el propòsit d’impulsar a Espanya la implantació de l’anomenada 'taxa Google' malgrat la falta d’acord per a això a la Unió Europea

"No hi ha acord europeu ni global", tot i que seria "desitjable" que hi hagués una "aproximació coherent" a un fenomen global pel qual les empreses no paguen pel seu valor afegit en cada una de les jurisdiccions on operen, va opinar Calviño.