previsió social

L'OCDE insisteix a ajustar la suma de la pensió a l'edat de jubilació

L'organització reclama regles per evitar efectes regressius entre grup socials

undefined41640806 barcelona 17 01 2018 economia jubilados y pensionistas pensi180209070337

undefined41640806 barcelona 17 01 2018 economia jubilados y pensionistas pensi180209070337 / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts

L’OCDE considera que cal instaurar mecanismes automàtics que ajustin la suma de les pensions i l’edat de jubilació a "la realitat dels paràmetres" de finançament per garantir la seva viabilitat i la cobertura delsjubilats.

Al seu informe biennal de perspectives publicat, l’organització assenyala que hi ha diverses opcions per a aquest ajustament i, en primer lloc, vincular l’edat de jubilació a l’esperança de vida.

Però, tenint en compte que l’esperança de vida és molt diferent entre els grups socials i que certs col·lectius de la part baixa de l’escala social o amb un baix nivell educatiu viuen menys temps una vegada es jubilen, reben menys beneficis per les contribucions que van fer durant la seva vida activa.

Per evitar l’efecte regressiu que l’augment de l’edat de jubilació té per a aquests col·lectius, l’OCDE no arriba a preconitzar que s’estableixin regles particulars per retirar-se, però sí almenys que es permeti flexibilitat per decidir el moment en què abandonen la vida activa.

"En termes generals, caldrà treballar més, però no tots els grups ho podran fer", assenyala abans de recordar que els sistemes públics de pensions i les regles fiscals poden ajudar a mitigar aquestes desigualtats, en particular amb uns nivells de pensions per a aquests col·lectius proporcionalment més elevats en relació amb les seves cotitzacions.

Pablo Antolín, un dels autors de l’estudi, ha explicat a Efe que "si la gent viu més [...] algú ho haurà de pagar" i planteja una dicotomia: "O estalvies més o passes més temps estalviant".

Antolín cita mecanismes perquè el sistema no es desequilibri entre contribucions i remuneracions, com l’elevació de l’edat de jubilació, així que puja l’esperança de vida, però també relacionar l’evolució de les pensions amb el creixement econòmic o els comptes nocionals.

Notícies relacionades

En aquest últim cas, els beneficis de cada individu en el moment de la jubilació estan en funció dels punts acumulats durant tot el període de cotitzacions de la vida activa.

En la seva editorial, els dos responsables de l’informe, Stephano Scarpetta i Greg Medcraft parteixen de la constatació que la confiança en tots els sistemes de pensions és baixa.

Temes:

OCDE