Vista Oral

La fiscalia descarta aplicar la 'doctrina Botín' als responsables de Bankia

Per la seva banda, algunes acusacions que es van personar en la causa es retiraran perquè alguns clients ja han recuperat els diners perduts

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La fiscal anticorrupció Carmen Laúna considera que no s’ha d’aplicar la 'doctrina Botín' en el judici per la sortida a borsa de Bankia, i ha defensat que les acusacions populars i particulars poden continuar en el procés.

Així ho ha assenyalat aquest dimecres a l’Audiència Nacional de San Fernando de Henares, on ha respost a les qüestions prèvies plantejades per les parts acusades, que consideraven que no existia acusació legitimada per sol·licitar obertura del judici oral, a l’entendre que l’única entitat perjudicada va ser el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), propietari del 61% de Bankia.

La 'doctrina Botín' del 2007 estableix que, si el Ministeri Fiscal i les acusacions particulars sol·liciten sobreseïment, s’arxivarà la causa. La circumstància es dona perquè la Fiscalia no acusa els 34 imputats, sinó nomésquatre: l’expresident i l’exvicepresident de Bankia Rodrigo Rato i José Luis Olivas, respectivament, i els exconsellers José Manuel Fernández Norniella i Francisco Verdú Pons.

La fiscalia ha remarcat que no es pot identificar un perjudicat específic en el delicte i que, en cas d’haver-n’hi, no seria amb caràcter exclusiu, ja que la suposada falsedat comptable va qüestionar tot el sistema financer espanyol, que va provocar el rescat més gran de la història d’Espanya, que va ascendir a 23.465 milions, a més de llastar la cotització de l’Ibex 35 i fer disparar la prima de risc.

Per això, la fiscal considera que l’afectació col·lectiva dels fets objecte d’enjudiciament "és més que rellevant" i que els accionistes personats en la reclamació de perjudicis derivats de la sortida a borsa de Bankia estan legitimats per continuar en el procés, amb la qual cosa no es podria aplicar la 'doctrina Botín'.

Pel que fa a la petició de Bankia d’eliminar del procés alguns particulars que suposadament no estarien legitimats per participar en el procés al no complir les condicions necessàries per a això (el banc només reconeix la legitimitat de 205, davant dels 11.000 demandants), la fiscalia ha assenyalat que la impugnació d’aquestes acusacions s’hauria d’haver realitzat quan es van personar en la causa.

"Bankia i BFA hi van ser, ho van poder fer", ha indicat Laúna, que ha advertit, però, que aquestes persones hauran de provar els perjudicis soferts al llarg del judici oral.

Una part dels particulars es retira

Per la seva banda, algunes parts de les defenses delsparticulars s’han limitat a adherir-se a les consideracions de la fiscalia, posant èmfasi en la seva legitimació com a acusacions.

Així mateix, alguns advocats de detallistes personats en la causa, han comunicat que s’ha sol·licitat acollir-se a l’oferta de l’entitat de tornar a tots els afectats que ho sol·licitin la inversió més un interès de l’1% anual, per la qual cosa, una vegada es percebin els diners, procediran a desistir de les accions civils i penals que els competeixen.

Notícies relacionades

És el cas de l’Associació Espanyola d’Accionistes Minoritaris d’Empreses Cotitzades (Aemec), que s’ha mostrat a favor que aquelles persones a les quals representa i que ja han rebut la devolució dels seus diners abandonin el procés.

Del seu costat, l’Associació d’Usuaris, Caixes, Bancs i Assegurances (Adicae) també ha defensat la seva legitimitat i ha retret els "atacs injustificats" que ha patit al ser assenyalada d’incongruència i de no concretar a qui representa, ja que ha assegurat que ha aportat noms i DNI dels particulars que representa (un total de 1.390 afectats).