SEGONS CCOO

Les hores extres treballades equivalen a 170.600 llocs de treball a jornada completa

Només van ser compensades amb diners o amb temps de descans el 56% del total d'hores treballades

unai-sordo

unai-sordo / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts

L’eliminació de les hores extres suposaria la creació de 170.600 llocs de treball a jornada completa, segons es desprèn de l’informe 'Hores extres no pagades i absentisme' elaborat pel Gabinet Econòmic confederal de CCOO a partir de dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre. En concret, entre l’abril i el juny es va registrar la xifra més alta d’hores extres a la setmana des del 2009, amb una mitjana de 6,8 milions d’hores. Aquest volum, segons l’informe, només va ser compensat (amb diners o amb temps de descans) en el 56% del total d’hores treballades, mentre que un 44% no van ser recompensats ni amb diners ni amb temps.

En el segon trimestre de l’any, una mitjana de 825.500 persones van fer hores extres cada setmana. D’aquestes, 415.400 persones (50%) van percebre una compensació, 364.400 (44%) no van percebre compensació i 45.700 (6%) només van ser recompensades d’una banda de les hores extres treballades.

Per sectors

Per sectors, serveis és on es concentra el gruix de les hores extres, però el seu pes és molt superior entre les hores extres no pagades (79%), reflex, segons CCOO, "de les situacions d’explotació i prolongació no legal de la jornada laboral que es produeixen en gran mesura en les branques dels serveis". La indústria, la construcció i l’agricultura són els sectors que concentren una part rellevant de les hores extres pagades, però només suposen el 21% de les no pagades. Respecte de les hores extres no pagades, les branques d’activitat que en concentren un volum més gran són l’hostaleria, comerç, educació, indústria manufacturera, activitats professionals, científiques i tècniques, activitats financeres i d’assegurances.

Més a Madrid

Tenint en compte les regions, Madrid, la Comunitat Valenciana, Catalunya i Andalusia són les comunitats autònomes on es concentren el major nombre d’hores extres no pagades. De fet, dues de cada tres hores extres es concentren en aquestes quatre regions espanyoles, tot i que sobresurt Madrid, ja que concentra el 28% del total d’hores extra no pagades en l’àmbit estatal.

SMI

Notícies relacionades

El sindicat ha deixat clar que això perjudica tant els treballadors com el conjunt de la societat. De fet, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha assegurat que són "molts més llocs de treball dels que suposadament es destruirien a l’elevar el salari mínim interprofessional (SMI) a 14.000 euros anuals".

Dones

Sordo també ha destacat que les dones, amb un 50,4% de les hores extres no pagades realitzades, són les més perjudicades. Per a Sordo, és necessari un control "efectiu" de l’horari dels treballadors.