Innovació

¿Plourà aquesta tarda?

Un dispositiu sense fil de Wireless DNA permet fer un seguiment en temps real de la meteorologia

El projecte de la firma mallorquina ha rebut un milió d'euros del CDTI per la seva "qualitat i diferenciació"

wireless-dna

wireless-dna

1
Es llegeix en minuts
Mario González

L'empresa mallorquina Wireless DNA, dedicada a l’optimització de xarxes, telefonia i meteorologia, ha desenvolupat una tecnologia de monitoratge meteorològic en temps real i propera a la superfície, de cobertura terrestre i marítima, que millorarà la precisió i cobertura espacial dels actuals mètodes d'observació.

Aquest projecte ha captat l'interès del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d'Espanya que, a través del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), que ha aportat 1 milió d'euros a l'empresa balear, per "la seva qualitat tècnica i diferenciació".

Wireless DNA es va fundar el 2014. Té seus a Espanya i Mèxic i compta entre les seves files amb més de 100 professionals dedicats a la R+D i científics de diversos àmbits com la meteorologia. En tan sols 4 anys, l'empresa ha realitzat més de 350 projectes utilitzant més de 100 tecnologies diferents, assessorant i ajudant moltes empreses per maximitzar el seu benefici econòmic en les àrees de millora a les seves xarxes com els conceptes de Smart City.

Segons un dels seus delegats, Carlos Alonso, el projecte Est, finançat pel Ministeri analitza les anomalies en les ones electromagnètiques que es propaguen per la interfície de ràdio tant al mar com a terra. Segons el projecte, les ones electromagnètiques que viatgen pel mar es veuen més afectades, a causa de les condicions atmosfèriques.

Partint d'això, Alonso afirma que "s'estan analitzant els senyals transmesos per les infraestructures de telefonia mòbil per inferir variables meteorològiques". Aquesta tecnologia, que és de gran complexitat, ha permès "obtenir dades meteorològiques i tenir un monitoratge i anàlisi de senyals transmesos per operadors de telefonia".

Notícies relacionades

Alonso reconeix que, “al no disposar de cobertura mòbil al mar la comunicació de les dades es realitzarà mitjançant tecnologia de xarxa sense fil mallada (mesh)", i que “Wireless DNA està desplegant la seva pròpia xarxa d'estacions convencionals a Espanya per complementar, donar robustesa a la seva tecnologia i millorar les prediccions meteorològiques". 

El representant de la firma acaba dient que l'empresa provarà el projecte el mes que ve a Mèxic i que està treballant en projectes similars, encara que alguns d'ells, estan en una "fase d'estudi". "L'objectiu a mitjà termini de Wireless DNA és disposar de la xarxa d'observació meteorològica més gran del món utilitzant fonts no convencionals i millorar substancialment les prediccions a curt i mitjà termini".