audiència nacional

Bankia reclama que se'l tregui del judici per la seva sortida a borsa

El banc afirma que només queden 209 perjudicats acusadors i demana tornar-los els diners

L'entitat i la seva matriu argumenten també errors en els escrits d'acusació en contra seu

GRAF6457. SAN FERNANDO DE HENARES (C.A. DE MADRID), 26/11/2018.- El expresidente de Bankia Rodrigo Rato (d, primera fila) junto al resto de acusados, durante la primera sesión del juicio por la salida a Bolsa de la entidad en 2011 que se celebra en la Audiencia Nacional de San Fernando de Henares. EFE/Fernando Alvarado ***POOL***

GRAF6457. SAN FERNANDO DE HENARES (C.A. DE MADRID), 26/11/2018.- El expresidente de Bankia Rodrigo Rato (d, primera fila) junto al resto de acusados, durante la primera sesión del juicio por la salida a Bolsa de la entidad en 2011 que se celebra en la Audiencia Nacional de San Fernando de Henares. EFE/Fernando Alvarado ***POOL*** / Fernando Alvarado (EFE)

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Bankia i la seva matriu BFA han demanat aquest dimarts que se’ls tregui del judici que se celebra a l’Audiència Nacional per la seva sortida a borsa. D’entrada, les dues entitats han posat en dubte la legitimitat de la majoria de les acusacions particulars per demanar que se’ls condemni per falsedat documental i estafa als inversors. Els seus advocats, així, han esgrimit que dels més de 300.000 petits estalviadors que van comprar accions el juny del 2011, només 11.000 van arribar a personar-se en la causa, de les quals, al seu torn, només 205 persones físiques i quatre persones jurídiques de les quals finalment els han assegut a la banqueta compleixen els requisits per a això.

Les dues entitats nacionalitzades presidides per José Ignacio Goirigolzarri pretenen d’aquesta manera treure del judici bona part de les 16 acusacions particulars. Els seus lletrats, així, han destacat que moltes d’aquestes acusacions diuen que representen perjudicats als quals ja es van reintegrar els seus diners (després d’una sentència del Tribunal Suprem, el banc va tornar 1.840 milions d’euros a partir del 2016), que no van comprar accions en la sortida a borsa sinó després, que van rebre les accions a canvi dels seus preferents i deute subordinat el 2012 i el 2013, que han mort, o que van perdre contra el banc per la via civil.

Els lletrats s’han acarnissat especialment amb l’associació de consumidors Adicae. L’organització, han destacat, diu que representa 1.405 afectats per als quals demana una indemnització de 800 milions d’euros. Però quan l’Audiència Nacional li va sol·licitar que ho provés, han sostingut, només va poder presentar justificants de menys de 70 d’aquestes persones. I d’aquests, han afegit, només 30 estan realment legitimats per acusar el banc, segons les dades d'aquest.

Tornar els diners

Notícies relacionades

Per això, el grup financer ha demanat que s’expulsi del judici els que no estiguin legitimats per acusar-lo i que a la resta se’ls tornin els diners que van perdre (uns dos milions d’euros) amb càrrec a la fiança dipositada pel banc (12 milions). D’aquesta manera, ja no hi hauria acusacions particulars i, tenint en compte que la Fiscalia i el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) no els acusen, els dos bancs podrien quedar fora del judici si el tribunal accepta la seva sol·licitud d’aplicar l’anomenada 'doctrina Botín' (impedeix jutjar algú quan no l’acusen ni el Ministeri Públic ni les acusacions particulars, només les populars). 

Addicionalment, el banc i la seva matriu també han reclamat que se’ls tregui del judici perquè les 10 acusacions particulars i populars que els imputen delictes no fan "ni una sola menció" en els seus escrits d’acusació als fets concrets pels quals entenen que van cometre delictes. Així mateix, han demanat que el judici s’ajorni o s’ampliï la fase pericial perquè les parts puguin analitzar i contrarestar els nous documents i informes que la Fiscalia ha demanat incorporar al procés.