Conflictes aerolínies

Treball resol que Ryanair va vulnerar el dret de vaga dels seus treballadors

La companyia també va obstruir la tasca inspectora i va incomplir la normativa sobre riscos laborals

zentauroepp45234427 ryanair180928123214

zentauroepp45234427 ryanair180928123214

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Pocs mesos després de l’estiu calent entre Ryanair i els seus treballadors, la direcció especial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social dona la raó als tripulants de cabina i resol que l’aerolínia Ryanair va vulnerar el dret d’aquests a la vaga els dies 25 i 26 de juliol, així com el 28 de setembre.

En una resolució datada el 22 de novembre, la Inspecció de Treball determina que la companyia va vulnerar el dret de vaga, després d’acreditar que va enviar correus electrònics i va fer trucades als tripulants de cabina per conèixer qui secundaria la vaga, una cosa prohibida en la legislació espanyola, així com per l’"increment considerable" del nombre de tripulants de guàrdia i en imaginària en les jornades de vaga.

Al document al qual ha tingut accés aquest mitjà, la direcció especial d’Inspecció de Treball i Seguretat Social afegeix que "durant els dies previs a la vaga" l’empresa hauria modificat les seves planificacions "de forma immotivada" i "sense respectar els terminis de preavís". I reconeix que Ryanair hauria incorregut en un "ús abusiu del seu poder de direcció" mitjançant la senyalització de vagues i imaginàries superiors a l’habitual "malgrat l’elevat nombre de cancel·lacions" realitzades al conèixer la convocatòria de vaga.

Precisament, aquest "increment considerable" del nombre de tripulants de guàrdia i en imaginària va provocar que Ryanair incomplís la normativa sobre prevenció de riscos laborals als locals de descans, ja que "en alguns casos" els informes han mostrat "insuficiències" d’espai, mobiliari, dotacions de taquilla i vestidors.

La companyia "va obstaculitzar" la tasca de la inspecció

Aquesta resolució és el resultat de diverses inspeccions dutes a terme pel Ministeri de Treball i Seguretat Social els dies 23, 24, 25 i 26 de juliol i 28 de setembre, després de les denúncies aquest estiu dels sindicats dels tripulants de cabina de Ryanair, USO i Sitcpla, en les 13 bases de la companyia.

El document també reflecteix que la companyia hauria "pertorbat, retardat i impedit" la feina dels inspectors a través dels responsables de les bases (o els que exercien com a tal), que "van obstaculitzar" en alguns moments les tasques de comprovació, "especialment les relatives a la presa de declaració als Tripulants de cabina i a l’anàlisi de la documentació i de prevenció de riscos laborals".

Notícies relacionades

Per això, la Inspecció de Treball i Seguretat Social proposa a la companyia sancions per la comissió de quinze infraccions greus i una de molt greu.  

Els sindicats valoren positivament la resolució

Tant el sindicat USO com Sitcpla valoren positivament una resolució que "suposa un pas importantíssim per regularitzar la situació dels tripulants de cabina de Ryanair".