Previsions

L'OCDE descarta una crisi de l'euro per Itàlia

L'organisme internacional afirma que la desacceleració mundial pot retardar la normalització de la política monetària

1
Es llegeix en minuts

El secretari general de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), Ángel Gurría, ha descartat que hi hagi una crisi de l’euro per Itàlia i ha considerat que la desacceleració de l’economia mundial pot retardar la normalització de la política monetària.

"No hi haurà crisi de l’euro per Itàlia, el tema es debatrà entre Itàlia i la Comissió Europea, es necessita que hi hagi flexibilitat intel·ligència de les dues parts", ha assenyalat Gurría durant la seva intervenció en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economia Fórum.

Gurría ha indicat que el Govern italià és nou i "acaba d’arribar", per això "no està acostumat a temes d’elaboració de Pressupostos i d’Europa", de manera que veu necessari fer un treball d’"educació i flexibilitat".

Referent a això, ha apuntat que els països amb un endeutament públic elevat tenen un grau de llibertat i maniobra "molt més baix", com el cas italià o de Grècia, mentre ha defensat que el país transalpí comenci a rebaixar el nivell de deute públic, com ja va fer anteriorment. "No serà una cosa gaire clara, ràpida, ni senzilla, però a l’euro no el posarà en crisi", ha afegit.

D’altra banda, Gurría ha assenyalat que la normalització de la política monetària és "bona", si bé ha remarcat que aquesta ha de ser gradual, ja que la velocitat en què s’emprengui "importa".

Així mateix, ha afirmat que si es continua confirmantl’alentiment  de l’economia mundial, els bancs centrals "hauran de pensar-s’ho dues vegades", de manera que pot produir-se un retard en la normalització dels tipus d’interès.

Notícies relacionades

Segons Gurría, l’expectativa actual de l’OCDE és que es produeixi una normalització de la política monetària, davant dels creixements "positius" de l’economia de la majoria de països, de manera que aquesta sigui seguida pels bancs centrals amb la normalització dels tipus d’interès. Malgrat el lleuger augment dels tipus en els últims mesos, Gurría ha assenyalat que continuen sent "històricament baixos".

El secretari general de l’OCDE ha apuntat que el prolongat període de política monetària expansiva amb tipus d’interès 0% als Estats Units ja s’ha acabat i, tot i que el bo presenta un rendiment "històricament molt baix", ja s’ha escomès una normalització gradual dels tipus, que espera que la segueixi el Banc d’Anglaterra, "eventualment", el Banc Central Europeu, i finalment el Japó.

Temes:

OCDE Itàlia