Pobresa energètica

Gairebé un milió de llars ja disposen del 'nou' bo social a Espanya

L'últim mes s'han donat d'alta 172.000 nous bons socials

Comptadors d’electricitat.

Comptadors d’electricitat. / ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Gairebé un milió de cases a Espanya ja disposen del 'nou' bo social a Espanya dels1,3 milions de llars que ho han demanat, segons ha informat aquest divendres el Secretari d’Estat d’Energia, José Domínguez Abascal.

En concret, l’últim mes s’han donat d’alta 172.000 bons gràcies, en part, a la decisió del Govern de prorrogar la possibilitat de renovar l’antic bo social fins al31 de desembre, ja que el dia 8 d’octubre 'caducava' aquesta possibilitat de renovació, és a dir, les cases acollides al vell bo social (2,44 milions, segons la CNMC) perdien aquesta subvenció si no es donaven altre cop d’alta. Fins al setembre només havien 'renovat’ 700.000 clients.

"El ritme a què hi estan accedint és important", reconeixia José Domínguez Abascal durant un acte sobre pobresa energètica organitzat a Madrid per la Fundació Naturgy i la Universitat de Barcelona. No obstant, després del 31 de desembre les llars podran continuar sol·licitant el bo social.

A més del reial decret llei que, per cert, està tramitant-se com a llei al Congrés i, per tant, hi ha la possibilitat d’incloure noves esmenes que millorin aquesta partida, Abascal va recordar que en el termini de sis mesos (abans de l’abril) el Govern ha de redactarl’Estratègia Nacional contra la Pobresa Energètica.

L’Executiu preveu incloure-hi la definició de ‘consumidor vulnerable’ "per tenir clar a què ens referim" i "no deixar a ningú fora", així com reduir i simplificar els tràmits i la burocràcia necessària per fer-la accessible precisament a aquests consumidors vulnerables, "normalment, gent amb un baix nivell d’estudis". "Hem de fer un esforç fonamental per facilitar aquestes barreres", va afegir Domínguez Abascal.

Noves regles

Notícies relacionades

L’objectiu del Govern en el reial decret llei de mesures urgents és aconseguir que tots els receptors de l’antic bo el mantinguin, i per això la pròrroga fins al 31 de desembre, però també intentar arribar a moltes altres persones que necessiten aquesta ajuda però que abans no formaven part de les "regles" establertes. Per aconseguir-ho, han inclòs categories com la de famílies monoparentals, amb un augment del 0,5% de l’IPREM necessari per accedir al bo, així com la prohibició de tallar la llum a aquelles llars amb menors de 16 anys.

A més, es van ampliar els llindars de descompte del bo elèctric, cosa que ha augmentat la flexibilitat. Fins a l’octubre, el bo social només era aplicable a un consum mensual bàsic que s’assignava segons la casa, actualment, es distribueix de forma anual.