Estafa

Un home suplanta un mort i cobra durant 18 anys més de 120.000 euros de la seva pensió

El presumpte defraudador és detingut junt amb 45 persones més en una operació de la Policia Nacional a tot Espanya que destapa un frau de 6 milions d'euros

Un altre detingut, empleat bancari, suposadament va retirar 10.000 euros durant 12 anys del compte d'un client mort

jubilado

jubilado

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional ha detingut un home per presumptament haver suplantat un mort durant 18 anys per cobrar la seva pensió i embutxacar-se un total de 129.900 euros. L’arrestat està acusat de fer-se passar per un nonagenari, aprofitant la seva semblança física amb el mort i fins i tot arribant a disfressar-se amb roba de persona gran i a utilitzar un caminador, des del 1999 fins al 2017. L’arrest s’emmarca en una operació d’àmbit estatal a 17 províncies, on s’han detingut 46 persones acusades de fraus similars a la Seguretat Social per valor de gairebé sis milions d’euros en total.

Un altre dels detinguts, a la província d’Albacete, és l’empleat d’un bancon el mort tenia el seu compte. La Policia estima que el detingut hauria cobrat gairebé 10.000 euros en prestacions des del 2003 fins al 2017. La investigació també remarca el cas a Madrid d’una pensionista d’origen ucraïnès que va morir el 2010 i a qui se li van abonar indegudament 91.926 euros durant gairebé sis anys.

La majoria dels implicats eren familiars i en ocasions amics que ocultaven la mort del pensionista a l’administració falsificant el certificat de fe de vida i estat, i fins i tot la mateixa firma del difunt. També solien falsificar els documents mercantils o usurpaven la identitat del familiar mort per utilitzar les seves targetes de crèdit i, fins i tot, van arribar a fer creure que el difunt vivia a l’estranger. D’aquesta manera, tenien via lliure per realitzar reintegraments en efectiu.

I per no ser descoberts en el seu entorn més proper enganyaven sobre la procedència dels fons que manegaven.

La investigació va començar arran de diverses denúncies en diferents punts del país sobre possibles fraus a la Seguretat Social.

Frau a 17 províncies 

Amb les primeres indagacions, els agents aviat van esbrinar que eren familiars o amics de pensionistes morts i van descobrir casos similars a 17 províncies espanyoles (la Corunya, Albacete, Alacant, Barcelona, Burgos, Cadis, Las Palmas, Madrid, Màlaga, Múrcia, Ourense, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife, Sevilla, Tarragona, Valladolid i Biscaia).

Generalment, els presumptes defraudadors solien al·legar el desconeixement de l’abonament de les prestacions –malgrat que feien ús d’aquests diners–, necessitats econòmiques, o la creença que, una vegada el banc havia resolt el frau dels últims quatre anys, es podia disfrutar dels diners acumulats anteriorment.

Més de 200 compres un cop mort

Es van descobrir fins a 209 compres en els seus moviments bancaris, realitzades després de morir i, després d’investigar el cas, van arribar a la conclusió que un company de pis de la morta, també d’origen ucraïnès, li havia robat la targeta, que al seu torn compartia amb diversos amics.

Notícies relacionades

En gran part dels casos, els agents han realitzat informes patrimonials dels presumptes defraudadors perquè es va sol·licitar l’embargament d’aquells béns que es considerin pertinents, o perquè la justícia pugui utilitzar-los per cobrir les responsabilitats generades.

L’operació ha anat a càrrec de la Secció d’Investigació de la Seguretat Social incardinada en la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Secretaria d’Estat de la Seguretat Social.