CRIPTOMONEDES

El bitcoin es desploma ja el 76% respecte als màxims del 2017

Malgrat la caiguda, els economistes i analistes consideren el 'blockchain' una tecnologia monetària de futur

FILE PHOTO: A Bitcoin (virtual currency) coin is seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, June 23, 2017. REUTERS/Benoit Tessier/Illustration/File Photo

FILE PHOTO: A Bitcoin (virtual currency) coin is seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, June 23, 2017. REUTERS/Benoit Tessier/Illustration/File Photo / Benoit Tessier (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La cotització del bitcoin segueix baixant i sense aparents símptomes de recuperació. Mentre els experts continuen enaltint les virtuts i potencialitats de les criptomonedes i la seva tecnologia blockchain en el futur econòmic del món, el cert és que la realitat canviària contradiu aquesta confiança. El bitcoin anota aquest dijous una cotització en els principals mercats entorn dels 4.553 dòlars, cosa que significa una devaluació del 76% respecte al preu màxim assolit el desembre del 2017. Aquell 16 de desembre, qualsevol terrícola es mortificava lamentant-se per no haver comprat bitcoins només dos mesos abans, ja que en aquells 60 dies la inversió s’hauria multiplicat per una mica més de cinc vegades. 

Ja lluny d’aquella bombolla, i contradient els gurus més optimistes, els milionaris del bitcoin ja no tenen tants diners com tenien. Però economistes prestigiosos i analistes del sector econòmic continuen mantenint que el fenomen de les criptomonedes no ha escrit l’últim capítol. Aquest dijous, l’exvicepresident de Caixabank Juan María Nin assegurava al Congrés del’APD  a Barcelona que les criptomonedes suposen "un moment de ruptura" i "seran crucials en el futur dels diners", "tant com a moneda de canvi com a reserva de valor".  Segons la seva opinió, "és d’hora per regular" les criptomonedes però "s’obren nous escenaris", ja que "és més fiable un bitcoin que un tros de paper que depèn dels polítics". Al mateix fòrum, l’empresari Carlos Barrabés, recordava sobre ‘blockchain’ que "tot i que pocs sàpiguen com funciona un microones tothom l’utilitza".  Segons l’opinió d’aquest emprenedor protecnològic "blockchain és la nova manera de construir el món i els diners seran programari perquè és un sistema més eficient". 

Però mentre les veus tendeixen a confluir en el crèdit a les criptomonedes, el cert és que els diners s’han escapat del seu influx de manera consistent en l’últim any. La prolongada mala ratxa que travessa ha sigut qualificada per alguns analistes als EUA com l’esclat de la criptobombolla, mentre que d’altres recorden que un bitcoin valia amb prou feines cinc centaus de dòlar el 2010 i 430 dòlars (378 euros) a mitjans del 2016, i per això hi ha marge per a la confiança.

Notícies relacionades

A finals de 2017, el bitcoin va debutar al mercat de futurs CBOE de Chicago i al CME, la principal plaça de derivats financers dels EUA, cosa que en va disparar el valor. Des d’aquell moment, la situació s’ha refredat malgrat que han aparegut plataformes de compravenda i mecanismes per donar més liquiditat als actius atrapats en criptomonedes.

Analistes nord-americans atribueixen la pèrdua de valor, entre altres motius, a una àmplia investigació de la Comissió de Valors sobre el frau en aquest sector, que ha donat lloc a multes per ofertes inicials de criptomonedes que no s’ajustaven a la regulació.