previsions

L'economia espanyola continuarà frenant el seu creixement, segons l'OCDE

L'organisme preveu un augment del PIB del 2,2% el 2019 i de l'1,9% el 2020

El secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, durant la presentació de l’informe.

El secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, durant la presentació de l’informe. / ERIC PIERMONT / AFP

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

L’economia espanyola segueix el seu procés de desacceleració i creixerà a un ritme més baix els propers dos anys, segons l’últim informe de perspectives de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) presentat aquest dimecres. L’organisme, amb seu a París, preveu un augment del producte interior brut (PIB) del 2,2% per al 2019 –dues dècimes menys que al seu informe del maig passat– i del’1,9%  per al 2020.

Aquest any l’augment del PIB serà el mateix que estudia el Govern (2,6%), però l’OCDE rebaixa lleugerament les expectatives de l’Executiu de Pedro Sánchez per a l’exercici que ve, que en el quadre macroeconòmic enviat a l’octubre a Brussel·les pronosticava un creixement del 2,3%.

L’atur, tot i que es mantindrà més alt que la mitjana dels països de l’OCDE, serà del 13,8% l’any que ve i del 12,5% el 2020. L’informe posa l’accent en el problema de la segmentació del mercat laboral, les altes taxes d’atur juvenil,l’atur de llarga durada i la temporalitat dels contractes. “Continuar els esforços per lluitar contra l’abús dels contractes temporals és clau per reduir la dualitat del mercat laboral”, indica.

Entre els riscos per a l’economia, esmenta els derivats de l’alentiment del comerç mundial i el seu impacte en les exportacions, com les turbulències dels mercats internacionals i la incertesa política. Tots aquests factors poden minvar la confiança del sector privat i afectar la demanda interna, que, no obstant, podria resistir si es crea més ocupació del que està previst.

L’OCDE augura una política fiscal neutral en termes generals per al període 2019-2020, però recomana al Govern ajustar-se als objectius de consolidació per garantir una reducció sostinguda deldeute públic, que, segons els càlculs de l’organització internacional, serà del 96,5% del PIB el 2019 i del 96% el 2020.

Així mateix, advoca per implementar les principals reformes estructurals per aturar la fragmentació interna dels mercats i crear economies d’escala. També suggereix millorar l’avaluació de les polítiquesd’innovació  nacionals i autonòmiques per evitar duplicitats, així com estimular l’especialització de les universitats per augmentar la qualitat de la innovació.

Segons la seva anàlisi, la demanda interna es moderarà, igual que la creació d’ocupació il’estalvi de les llars, que s’estabilitzarà en els baixos nivells actuals. L’excedent de la balança de pagaments per compte corrent serà inferior al dels dos últims anys a causa del creixement més baix de les exportacions.

Tensions comercials

Pel que fa referència al context internacional, indica que el creixement ha tocat sostre i que ara és esperable un lent descens per la debilitat monetària i la sortida de capitals d’alguns països emergents.

El PIB mundial creixerà el 3,7% aquest any i el 3,5% en el període 2019-2020. Però la frenada podria ser més brusca si continuen les tensions comercials, especialment als països més dependents dels Estats Units i la Xina.

Notícies relacionades

A Europa, el principal focus d’inquietud està en les negociacions del ‘brexit’ i en l’exposició dels bancs al deute sobirà en alguns països de la zona euro.

L’OCDE destaca que la recuperació després de la crisi financera del 2008 no ha anat de la mà d’una millora tangible en el nivell de vida dels ciutadans. Les desigualtats “amenacen el creixement i alimenten el rebuig a la mundialització”, adverteix l’economista en cap de l’OCDE, Laurence Boone.

Temes:

OCDE