laboral

El Tribunal de la UE permet finalitzar sense indemnització contractes interins de substitució

Els jutges europeus avalen la contractació de mestres interins només durant el període lectiu i compensar-los les vacances

zentauroepp39775434 file photo  the towers of the european court of justice are 170823185546

zentauroepp39775434 file photo the towers of the european court of justice are 170823185546 / FRANCOIS LENOIR

2
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha emès dues sentències que avalen la legislació espanyola en matèria d’acabament i la corresponent indemnització o no dels contractes de personal interí en l’administració pública. En un cas, considera legal que no s’indemnitzi una treballadora el contracte de la qual va vèncer quan es va reincorporar al lloc de treball la funcionària que substituïa, i en el segon cas, el TJUE també avala la contractació de mestres interins exclusivament per al període lectiu, amb la corresponent compensació econòmica per les vacances limitada a la que els correspondria per aquests mesos. 

La primera sentència fa referència al conegut com a cas De Diego Porras, promogut per una exempleada del Ministeri de Defensa que va substituir durant set anys una funcionària de carrera mentre estava dispensada per la seva condició sindical. Quan aquesta va tornar al lloc de treball, el ministeri va extingir el contracte a la substituta sense indemnització i va recórrer als tribunals fins que el cas ha arribat a la magistratura europea. 

En aquesta última sentència, el TJUE resol que la legislació espanyola "sobre el treball de durada determinada ha d’interpretar-se en el sentit que no s’oposa a una normativa nacional que no preveu l’abonament de cap indemnització als treballadors amb contractes de durada determinada celebrats per substituir un treballador amb dret a reserva de lloc de treball". 

Notícies relacionades

Els jutges afegeixen que les parts d’un contracte temporal coneixen des de la seva celebració la data o l’esdeveniment que marquen la seva fi i declaren que correspon al tribunal nacional apreciar si el pagament d’una indemnització als treballadors amb contractes de durada determinada és apropiat per prevenir i sancionar els abusos dels ocupadors, com l’ús successiu de contractes temporals.

El segon cas es refereix a dos professors interins contractats per la Conselleria d’Educació de Castella-la Manxa que van reclamar el dret a les mateixes vacances estivals que els professors fixos. El TJUE considera en aquests dos casos que també s’ajusta al dret comunitari la normativa espanyola que "permet a un empleat extingir, en la data en què finalitza el període lectiu, la relació de servei de durada determinada dels docents nomenats com a funcionaris interins per a un curs acadèmic pel fet que, en aquesta data, ja no es donen les raons de necessitat i urgència a què es va supeditar el seu nomenament".  I afegeix, que pel mateix motiu, és legal compensar-los només econòmicament pels dies de vacances que els correspondrien per la durada del contracte limitat als mesos lectius.