CONGRÉS DE L'APD A BARCELONA

Alerta als directius de l'APD contra la desigualtat

Uns 2.500 directius de l'APD debaten a Barcelona les vies per adaptar les empreses a les noves tecnologies sense incrementar les diferències socials

costas

costas

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Barcelona va ser ahir el centre del debat de les elits empresarials espanyoles. Al voltant de 2.500 directius convocats per l’Associació per al Progrés de la Direcció(APD) van reafirmar sense embuts el seu paper en el creixement econòmic i van reconèixer la seva responsabilitat en el futur de tots. “Ser directiu és una altra manera de ser empresari”, va resumir el president de l’APD,Rafael Miranda, com a preàmbul de debats en els quals van destacar les amenaces a la posició privilegiada d’aquells que decideixen, però també les noves oportunitats. Entre els nuvolots, la inestabilitat política i l’augment de les desigualtats. Entre les oportunitats, la irrupció de la intel·ligència artificial (IA) i el tractament massiu de dades (‘big data’). 

Va ser el catedràtic d’EconomiaAntón Costasel que va apel·lar a l’ètica per conscienciar que l’estabilitat institucional depèn de la lluita contra la desigualtat, també al si de les empreses: “Les economies de mercat ja no poden funcionar sense un contracte social (entre classes) i una millor distribució d’excedents. La desigualtat és un dissolvent d’aquest contracte”, va alertar Costas. Per Miranda, “les empreses només seran capaces de redistribuir la riquesa si són capaços de crear-ne”. Després del preludi centrat en la consciència i la responsabilitat de les empreses en uns moments en què els més jutjats són els polítics, el debat va transmutar cap a qüestions que inquieten els directius, bàsicament la intel·ligència artificial i el ‘big data’. Francisco Román, president de Vodafone, va apel·lar a la importància d’afrontar el futur amb confiança, que és necessària per confiar les dades privades a favor de nous i millors serveis per part de les empreses. “El més important en el món d’internet és la generació de confiança”, va assegurar Román. I no obstant, aquesta confiança no arriba als ciutadans.

Fernando Vives, president de Garrigues, va recordar que el 65% dels europeus consideren que internet no és segur, que més del 50% veuen més desavantatges que avantatges en el ‘big data’ i que 8 de cada 10 senten que no tenen control sobre la seva informació personal. 

Notícies relacionades

Malgrat aquest dibuix de la realitat,Pilar López, presidenta de Microsoft Espanya, va recordar que per moltes suspicàcies que es mantinguin la realitat arrossega i resistir-se al canvi tecnològic no té sentit. La directiva va al·ludir a un altre gran motor del canvi, la intel·ligència artificial. “La Xina ha decidit invertir 150.000 milions de dòlars en IA en 15 anys”, va recordar, i aquesta aposta no pot ser menyspreada. Malgrat això, el 65% de les empreses tenen un pla pilot en IA, però només el 20% utilitzen alguna aplicació d’aquest tipus. 

Mentre els 2.500 directius de l’APD reflexionaven sobre ‘big data’ i l’IA al Fòrum de Barcelona, a l’altre costat de la ciutat, a l’IESE, altres directius del sector sanitari analitzaven els reptes per a la seva activitat.I el ‘big data’ tornava a estar en bona part del debat. I les inversions, ja que sense elles sembla difícil reformar el sistema sanitari. I sense noves tecnologies les empreses no seran competitives i no podran contribuir a reduir les desigualtats. Els reptes continuen oberts. 

Temes:

Empreses