DEBAT SOBRE L'EURO

Tèbia acollida al pla de pressupost franco-alemany per a l'eurozona

El president de l'Eurogrup, Mário Centeno, admet que caldrà «treballar més en el disseny dels instruments de competitivitat i creixement»

El ministre holandès no veu la necessitat d'aquesta eina mentre la ministra Nadia Calviño considera que ha tingut una «acollida favorable»

cmontanyes45961260 bruselas181119195854

cmontanyes45961260 bruselas181119195854 / JULIEN WARNAND

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El pla franco-alemany de pressupost per a l’eurozona ha arribat per quedar-se en els debats del’Eurogrup  però d’acord amb la primera valoració li costarà enlairar-se a causa dels dubtes que genera entre alguns països i l’encara falta de concreció. “Els ministres han donat la benvinguda a la presentació de França i Alemanya. Però es necessitarà treballar més en el disseny sobre els instruments de competitivitat i creixement i la seva articulació amb el pressupost i el marc financer plurianual”, va admetre el president de l’Eurogrup,Mário Centeno, després d’una reunió extraordinària de l’Eurogrup convocada per donar una empenta a les reformes de la zona euro que s’han d’aprovar al desembre.

La idea de crear una línia pressupostària per als països de l’euro, amb l’horitzó del 2021, ja va ser llançada per França i Alemanya en el marc de ladeclaració de Mesebergdel juny passat. Ara l’eix París-Berlín proposa fer un pas més amb un nou marc que impulsi la “competitivitat, la convergència i l’estabilitat” i incentivi la implementació de reformes “en particular cofinançant la despesa pública que millora el creixement com les inversions, la investigació i el desenvolupament i el capital humà”, assenyala l’aportació.

“Fa un any ni tan sols podíem utilitzar aquest nom i ara hi ha una proposta. Això és un avenç important”, ha defensat el ministre francès de finances, Bruno Le Maire, juntament amb el seu col·lega alemany Olof Scholz. Segons l’opinió de París, la falta de convergència entre les economies de l’Eurozona no és sostenible a llarg termini dins d’una unió monetària i les reformes nacionals no són suficients en si mateixes. “Necessitem solidaritat basada en un pressupost comú”, ha defensat. “Això ens ajudarà a recolzar la convergència de l’Eurozona”, va afegir l’alemany.

Un pla obert

Notícies relacionades

Segons el seu pla, el pressupost de l’Eurozona –encara sense quantificar, tot i que es parlad’entre 25.000 i 50.000 milions– serà part del pressupost de la UE per garantir la coherència amb la resta de polítiques, es finançarà a través d’impostos com la taxa a les transaccions financeres –que només recolzen 10 dels 19 països de l’Eurozona–, seran els països de l’euro els que proposin els plans en què invertir i la Comissió Europea l’encarregada d’aprovar-los.

No obstant, només podran rebre diners els països que compleixin “les seves obligacions en el marc de coordinació de política econòmica europea, incloses les regles fiscals”. Dit d’una altra manera, aquells que vulnerin les regles fiscals podrien no veure ni un euro. Una música que sona millor a orelles de països com Holanda però que no és suficient. I és que, simplement, “la necessitat d’aquest pressupost és menys convincent” i “no està clar com ajudarà i per què és interessant per als ciutadans holandesos”, va concloure l’holandès,Wokpke Hoekstra. Per a altres com Espanya, en canvi, és una aportació positiva que hauria d’integrar a més una assegurança comuna d’atur. “No hi ha hagut unanimitat però hi ha hagut una acollida bastant favorable”, ha assegurat la ministra Nadia Calviño.