Zona euro

Draghi demana que la desacceleració no freni la integració europea

El president del BCE afirma que es mantindran els tipus d'interès baixos tant com sigui necessari per no frenar la inflació

undefined45613241 epa7303  fr ncfort  alemania   25 10 2018   el presidente de181030203043

undefined45613241 epa7303 fr ncfort alemania 25 10 2018 el presidente de181030203043 / ARMANDO BABANI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les incerteses sobre les perspectivesd’inflació  a mitjà termini s’incrementen, d’una banda, i el creixement de l’economia de la zona euro perd impuls, per l’altre. Sobre els riscos associats a això ha advertit aquest divendres el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, que ha instat a completar de manera urgent la Unió Econòmica i Monetària per preservar la construcció europea. "La resposta és més Europa", ha insistit.

Durant la seva intervenció en el cicle de conferències del Congrés Europeu de la Banca que se celebra a Frankfurt, el banquer italià ha expressat la seva confiança que l’expansió de l’economia de la zona euro continuarà en els pròxims anys, malgrat que "recentment s’ha detectat una pèrdua de l’impuls de creixement".

Draghi ha assenyalat dos factors principals que explicarien aquesta moderació del creixement, incloent-hi l’impacte del clima i altres elements puntuals en la indústria, com la normativa d’emissions al sector automotriu, així com el debilitament del comerç.

Referent a això, mentre el president del BCE ha expressat la seva confiança en què el primer factor tindrà caràcter temporal, en el cas del debilitament del comerç hi ha riscos que el seu impacte sigui més prolongat si creix la incertesa pel proteccionisme i acaba perjudicant les exportacions de la zona euro o si la incertesa sobre la demanda externa s’encomana a la demanda domèstica.

Draghi ha remarcat que "no hi ha raons per les quals l’expansió de la zona euro hagi d’arribar a la seva fi de manera abrupta", afegint que l’actual cicle de creixement de la zona euro és modest en termes de durada i magnitud en relació amb les dades històriques, tot i que és normal registrar un "alentiment gradual" a mesura que el creixement convergeix amb el seu potencial.

En aquest sentit, el banquer ha recordat que l’actual cicle d’expansió en la zona euro compleix 22 trimestres i acumula un creixement del PIB del 10%, davant la mitjana històrica de 31 trimestres i un creixement acumulat del 21% en els diferents períodes expansius observats des del 1975.

A més, el banquer italià ha reiterat les directrius de política monetària del banc central, assegurant que els tipus d’interès es mantindran al baix nivell actual tant temps com sigui necessari per garantir que la inflació avança cap a l’objectiu del BCE de manera sostenible a fi de continuar proporcionant un ampli grau de relaxació monetària.

Els riscos de qüestionar les regles fiscals

D’altra banda, sense esmentar expressament a Itàlia, el president del BCE ha advertit en la seva intervenció que la falta de consolidació fiscal en països amb elevats nivells d’endeutament "incrementa la seva vulnerabilitat a xocs,ja siguin produïts autònomament pel qüestionament de les regles de la Unió Monetària o importats per contagi financer".

Notícies relacionades

D’aquesta manera, el president del BCE ha apuntat que aquestes circumstàncies es traslladen a l’economia real a través de l’enduriment de les condicions de préstec, tot i que ha defensat que en general els costos segueixen a prop de mínims històrics als grans països de l’euro, gràcies a una base estable dels dipòsits.

"Per protegir les seves llars i empreses de l’augment dels tipus d’interès, els països altament endeutats no haurien d’incrementar el seu deute i tots els països haurien de respectar les regles de la Unió", ha reblat.