vivenda a mirasierra

Calviño es va desvincular el 2004 de la societat instrumental amb què va comprar casa seva

L'actual ministra va abandonar la firma Aldael Consultores després d'accedir al seu primer càrrec públic

zentauroepp43620913 nadia calvi o180605142655

zentauroepp43620913 nadia calvi o180605142655

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra d’Economia i Empresa, Nadia Calviño, va deixar de tenir relació amb la societat Aldael Consultores el 2004, quatre anys després de la seva creació. "La seva vinculació amb aquesta societat és zero", han assenyalat a Europa Press fonts del Ministeri. El diari 'ABC' publica aquest divendres que Calviño va utilitzar aquesta firma –com a societat instrumental– i dos testaferros per adquirir una vivenda a Madrid. 

No obstant, des d’Economia insisteixen que Calviño no té relació amb aquesta societat des de fa catorze anys, que la seva activitat professional està separada de la dels membres de la seva família, i recorden que els ingressos i el sou de la ministra són públics i poden consultar-se per internet.

A partir del 2004, data en què es va desvincular d’Aldael Consultores, Calviño va passar a ser directora general de Competència amb el ministre Pedro Solbes, en el primer mandat en el Govern del president José Luis Rodríguez Zapatero. Aquest va ser el primer càrrec públic de l’actual titular d’Economia.

La casa de la ministra

Segons publica aquest rotatiu, Calviño sembla que va fer servir aquesta societat i dos testaferros per comprar una vivenda a Madrid, una argúcia legal per adquirir la seva residència al barri de Mirasierra. Segons el diari, la societat es va crear 'ad hoc' l’any 2000 per a aquesta operació immobiliària. Aquesta pràctica és legal si les deduccions es fan d’acord al criteri de l’Agència Tributària.

Calviño s’ha beneficiat, d’acord amb el diari, de l’estalvi de desenes de milers d’euros en impostos al llarg dels últims anys. Aquesta informació afegeix que la societat en qüestió no té treballadors i que comptabilitzava a finals de l’any passat uns actius que sumen la quantitat d’1,6 milions d’euros. Així mateix, l’'ABC' apunta que la ministra i el seu marit van ocultar el seu nom com a propietaris de la societat al Registre Mercantil de Madrid, i per fer-ho van fer servir dos testaferros.

Crítiques del PP i Ciutadans

El president del PP, Pablo Casado, ha reclamat explicacions al president del Govern, Pedro Sánchez, perquè amb Calviño ja té "quatre membres del Govern amb societats instrumentals". A més, ha dit que el que aquest divendres es reuneix a Madrid no és un Consell de Ministres, sinó "un consell d’administració de propietaris o testaferros de societats instrumentals". 

En aquesta línia, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha censurat la ministra. "¿Queda una mica de vergonya a la Moncloa?", s’ha preguntat a Twitter, acusant-la d’haver "eludit impostos". "El Govern de Sánchez pretén fregir els espanyols a impostos, ells prefereixen eludir-los", ha carregat García Egea, fent-se ressò de la informació publicada sobre la societat interposada de Calviño.

D’altra banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat que sol·licitarà la compareixença de la ministra i ha acusat el president del Govern, Pedro Sánchez, d’elaborar el seu gabinet "de qualsevol manera" després de l’últim cas que esquitxa el seu Executiu. "Començo a preguntar-me si hi ha cap membre del Govern que no hagi comprat una vivenda així", ha reaccionat en una entrevista a RNE.

Notícies relacionades

El líder taronja ha censurat que el cas de Calviño se sumi a casos d’"opacitat amb Hisenda", que ha atribuït ala secretària d’Estat d’Esports, María José Rienda; el ministre de Ciència, Pedro Duque, o la ministra d’Educació, Isabel Celáa.

Sánchez es va comprometre el 2015, quan era líder de l’oposició, a fer fora del seu equip tothom que hagués creat una societat interposada amb l’objectiu de "tributar per la meitat del que li correspon".