impost hipotecari

Els bancs posposen l'encariment de les hipoteques per la pressió social

Les entitats invertiran el temps necessari per actualitzar els preus, però insisteixen que els acabaran apujant

El Govern perseguirà clàusules abusives, però el sector afirma que no li pot impedir que repercuteixi en el cost

jcarbo45764133 tribunal supremo hipotecas181105151224

jcarbo45764133 tribunal supremo hipotecas181105151224 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Qui hagi fet un tomb aquest dilluns fixant-se en els aparadors de les sucursals bancàries pot haver-se sentit temptat de demanar un préstec al consum, invertir en un fons d’inversió, sol·licitar un crèdit per al seu negoci o contractar una assegurança, però difícilment li hauran vingut ganes de comprar-se una casa. El primer dia feiner en què està en vigor la llei que obliga els bancs a pagar l’impost d’actes jurídics documentats, només unes quantes entitats com Bankinter o Kutxabank han promocionat les seves ofertes hipotecàries, que d’altra banda no han registrat canvis respecte a la setmana passada.

Dins de les oficines la situació ha sigut pareguda. Ni plafons publicitaris ni prospectes amb informació detallada sobre els crèdits per a la compra d’un pis. Si un client ha demanat informació sobre una hipoteca en alguna de les entitats que la setmana passada van retirar les seves ofertes de les seves webs, el més comú ha sigut que li apuntessin un esbós d’oferta suposadament individualitzada. En la resta, de moment, els preus generals continuen sense canvis malgrat l’entrada en vigor de la norma.

A l’espera

"Després de dues setmanes amb tot pràcticament paralitzat, per fi tenim l’escenari més clar. Ja sabem que hem de pagar l’impost. Però esperem que el banc actualitzi els preus de les hipoteques i ens informi de quines són les noves condicions per als nostres clients. És un procés que no es pot decidir d’un dia per l’altre", explica un empleat d’una sucursal d’un dels principals grups financers espanyols.

En les pàgines d’internet i els comparadors de preus la situació també continua sense canvis. Entitats com Santander, Sabadell, Ibercaja, Mediolanun, CajaSur i Globalcaja van suprimir la seva informació hipotecària de portals com Credimarket la setmana passada i aquest dilluns continua sense aparèixer. Les ofertes de la resta de bancs que sí que fan publicitat dels seus crèdits per a la compra de vivendes es manté sense modificacions rellevants.

En diferit i indirecte

Diverses fonts del sector confirmen que les entitats tenen pensat traslladar el pagament de l’impost als seus clients, com van anunciar els consellers delegats de les entitats més grans del país fa dues setmanes. Ho faran, això sí, en funció de la seva política comercial i de l’actuació dels competidors per no perdre posicions en un segment de negoci clau.

Notícies relacionades

També admeten que tardaran a fer-ho perquè anunciar un nou preu aquest dilluns hagués sigut perjudicial per a la seva imatge després de la polèmica creada: "No estem bojos". A més, no és descartable que el cost del tribut no es reflecteixi directament en el diferencial, sinó en el preu d’algun dels molts productes que es vinculen al crèdit per millorar les condicions, com ara les assegurances, les targetes o el manteniment del compte.

La secretària d’Estat d’Hisenda, Inés María Bardón, els ha advertit aquest dilluns que el Govern vigilarà que les entitats no repercuteixen l’impost en forma de clàusules abusives, i el president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, José María Marín Quemada, ha assegurat que la seva institució controlarà que no pactin una pujada de preus de manera concertada. En qualsevol cas, això no impedirà que les entitats, sense posar-se d’acord i sense incórrer en condicions abusives, apugin el preu dels seus productes, perquè, com recorden en el sector, encarir un producte quan pugen els seus costos és perfectament legal.