impostos

Calviño anuncia que la 'taxa Google' arribarà al Congrés ben aviat

La ministra d'Economia emmarca el tribut en la modernització del sistema fiscal

zentauroepp44989739 madrid  11 09 18  nadia calvi o  ministra de economia  duran180911103624

zentauroepp44989739 madrid 11 09 18 nadia calvi o ministra de economia duran180911103624 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

La ministra d’Economia i Empresa, Nadia Calviño, ha afirmat aquest dimecres que espera que l’impost a determinats serveis digitals, conegut com a 'taxa Google', arribi al Congrés en les pròximes setmanes.

Durant la seva intervenció en la Conferència Internacional de Banca del Banco Santander, Calviño ha indicat que aquest impost es troba actualment en fase d’audiència pública. La ministra ha fet aquest anunci malgrat la possibilitat que la seva entrada en vigor a nivell comunitari es retardi fins al 2020.

La ministra ha recordat que la creació d’aquest tribut forma part de la modernització del sistema tributari que ha plantejat el Govern amb l’objectiu d’adaptar-lo gradualment "a la realitat del segle XXI" i fer-ho "més progressiu i més just". En el mateix acte, la presidenta del Banco Santander, Ana Botín, ha reclamat que les grans tecnològiques tributin el que els correspon.    

Quant a la marxa de l’economia espanyola, Calviño ha indicat que continuarà creixent a taxes "robustes", com reflecteixen les "prudents" previsions que ha elaborat el Govern i que apunten a un creixement del PIB del 2,6% per a aquest any i del 2,3% per al 2019.

"Les dades econòmiques ens permeten ser optimistes sobre el futur del nostre país, però també ens exigeixen ser responsables", ha destacat la ministra, que ha afegit que es necessita responsabilitat per superar els desequilibris que encara presenta l’economia, per pensar en el llarg termini i per complir amb els ciutadans.

Sobre aquest últim punt, el compromís amb els ciutadans, Calviño ha destacat algunes de les mesures que s’han adoptat, com el pla de xoc contra la pobresa infantil, i altres recollides en el pla pressupostari, entre les quals ha citat l’augment del salari mínim interprofessional (SMI), la millora dels ajuts a la dependència o l’increment de les prestacions per fill a càrrec.

Notícies relacionades

"Totes són mesures que, a més d’un impacte social, tenen un impacte de gènere [...] La diferència entre homes i dones té clares conseqüències econòmiques, ja que la menor participació de la dona en el mercat de treball incideix de forma directa en la nostra taxa de creixement potencial", ha explicat la ministra, que ha afegit que, segons alguns estudis, tancar la bretxa de gènere podria incrementar el PIB per càpita d’Espanya fins a un 17%.

Calviño ha afirmat, a més, que la desigualtat i la pobresa també són llasts per al creixement de l’economia espanyola, per la qual cosa, més enllà de raons de justícia social, considera que actuar per elevar la cohesió de la societat espanyola és "primordial" des d’un punt de vista econòmic i polític. "Les desigualtats són el caldo de cultiu perfecte per als populismes i els extremismes", ha assegurat la ministra.